Další velká věc? Číňané dobijí 200 km dojezdu za 5 minut!

4
Další velká věc? Číňané dobijí 200 km dojezdu za 5 minut!
Fotografie: Arval
  • Baterie se může teoreticky dobít na 100 % během pouhých 10 minut
  • Technologii představily firmy SAIC General Motors a CATL

SAIC General Motors, společný podnik mezi General Motors Company a SAIC Motor, oznámil spolu s gigantem v oblasti baterií, firmou CATL, jež nedávno uvedla baterii s životností 2,8 milionu kilometrů, dosud nejrychleji se nabíjející baterii pro elektromobily. Jak informují čínská média v čele s cnevpost.com, firmám se povedlo vyvinout baterii založenou na chemii lithium-železo-fosfátu (LFP) s podporou ultrarychlého nabíjení 6C. Označení 6C přitom znamená, že baterie může být teoreticky do 100 % dobita během 10 minut.

Nová baterie tak dokáže teoreticky během pouhých 5 minut na nabíječce zajistit dojezd 200 km. Podle aktuálního prohlášení firem se více detailů dozvíme příští rok, nicméně víme, že baterie bude využívat kvazi-900V vysokonapěťové architektury Ultium, kterou GM představilo už v roce 2020. S tím souvisí, že se platforma dočká v roce 2025 zásadních vylepšení, kromě zmíněné kvazi-900V vysokonapěťové architektury to bude i vylepšené chlazení a další technologie.


Dosud nejrychleji nabíjející baterie přitom využívá nabíjení 5,5C, které umožňuje vozidlům nabít se z 10 na 80 % za pouhých 10,5 minuty. Představil ji teprve před nedávnem čínský Zeekr a více si o ní můžete přečíst v našem podrobném článku.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Za mě už je tohle ideální strop. Pokud v super podmíkách dobijeme za 10 minut, v praxi, v zimě z toho bude třeba 15+ minut. A ve světě EV všechno pod 18 minut považuji za super čas. Pokud vychází, že průměrně tankování spalovacího vozu se vším všudy je 12 minut vč. placení. Tak v případě Plug ang Charge to s EV bude celkem do 18 minut, nevidím v tom žádný problém. Teď ještě aby ta cena a výdrž technologie začala být dostupná pro masy. A to je celé.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze