Co prodlouží dojezd elektromobilů až o polovinu? Odpověď přináší Daikin

2
Co prodlouží dojezd elektromobilů až o polovinu? Odpověď přináší Daikin
Fotografie: fDrive
  • Vše se točí kolem nového typu chladiva do klimatizačních jednotek elektromobilů
  • Na trh by se měl nový produkt dostat v roce 2025

Výrobci elektromobilů neustále pracují na tom, aby jejich vozidla ujela co největší porci kilometrů na jedno nabití. Kromě různých jízdních režimů a úprav podvozku se však dá zapracovat například také na klimatizaci. Ukázkou je světový výrobce klimatizací – Daikin. Nyní pracuje na naprosto novém typu chladiva. Firma podle asia.nikkei.com vyvinula chladivo pro elektrická vozidla, které může prodloužit jejich dojezd až o 50 %. Nový typ náplně do klimatizace by se měl dostat na trh již v roce 2025. Daikin věří, že u elektromobilu s dojezdem 200 km, který by využíval po celou dobu klimatizaci, by díky novému typu chladiva přibylo dalších 100 km dojezdu.

Na první pohled neuvěřitelná věc by se měla stát realitou. Nově vyvíjené chladivo snižuje výkon chladící soustavy potřebný pro kompresi. Současně Daikin promýšlí cenu chladiva, protože citelně vyšší dojezd na jedno nabití pomůže prodejům a vyšším ziskům automobilek.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Tak, a teď se mi chlapci přiznejte, komu z vás BEVko po zapnutí klimatizace sníží dojezd o třetinu, aby její 100% odbourání (vypnutí) zvýšilo dojezd o 50%?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze