Co nabídnou elektrifikovaná auta od Škody Auto zákazníkům?

Rozhovor
Co nabídnou elektrifikovaná auta od Škody Auto zákazníkům?
Fotografie: Škoda Auto
  • Škoda Auto pracuje na kartě pro nabíjení na různých nabíjecích stanicích, aby zákazníci nemuseli mít hned několik variant
  • Je součástí nabíjecí infrastruktury IONITY
  • Elektrické modely od Škody Auto dostanou nové služby konektivity

Veřejnost si první elektrifikované modely od Škody Auto mohla prohlédnout na frankfurtském autosalonu. Pro Škodu Auto začíná nová etapa, o které se rozpovídal Guido Haak, vedoucí produktové strategie a managementu modelů.

Pane Haaku, mnoho zákazníků má stále řadu otázek ohledně elektromobility. Co mohou očekávat od budoucích generací elektrifikovaných vozů Škoda?

Můžete očekávat to samé, co jste od vozů Škoda očekávali vždy. Čeká na vás auto, které se pohodlně používá, je velmi praktické a má skvělý poměr ceny a užitné hodnoty. Zároveň vám můžeme slíbit, že zajistíme, aby byl přechod od spalovacích motorů k elektrickému pohonu co nejsnazší.

Škoda Superb iV (2019)
Nabíjecí infrastruktura je pro úspěch elektromobility zásadní. Jak Škoda přispívá k rozšiřování nabíjecí sítě v Evropě?

Přistupujeme k této otázce hned z několika směrů a hledáme řešení pro nabíjení za všech situací, které mohou u zákazníků nastat. Pro domácí nabíjení nabídneme wallbox. Pro nabíjení mimo domov připravujeme nabíjecí kartu, která našim zákazníkům umožní nabíjet na jakékoliv nabíjecí stanici bez toho, aby museli uzavírat další smlouvy. Jsme také součástí sítě IONITY, kterou založily německé automobilky a která v tuto chvíli staví po celé Evropě síť vysokovýkonných nabíjecích stanic.

Jak elektrické vozy do budoucna změní řízení samotné?

První věc, kterou si uvědomíte, když řídíte elektrické auto, je jeho skvělá dynamika. Působí velmi sportovně, má obrovský točivý moment a spoustu okamžitě dostupného výkonu. Řídí se přitom velmi pohodlně, bez přerušování výkonu a bez potřeby řadit. Většina řidičů bude z toho zážitku nadšená. Navíc i nabíjení doma je mnohem příjemnější, než jezdit na čerpací stanici. Musíte jen myslet na to, že při svých cestách potřebujete o něco více plánovat – kde a jak dlouho budete nabíjet. To vám ale usnadní naše řešení v oblasti konektivity.

Škoda představila plug-in hybrid Superb iV

Vozy Škoda jsou známé vynikajícím prostorem pro cestující i zavazadla. Jak budou tyto vlastnosti ovlivněny designem elektrických vozů? A mohou zákazníci očekávat stejně atraktivní poměr ceny a hodnoty, na který byli zvyklí dříve?

Samozřejmě mohou i nadále očekávat stejně dobrý poměr ceny a hodnoty. Zároveň se budeme zaměřovat na stejné základní hodnoty, které byly typické pro naše konvenční vozy. Naším cílem bude maximalizovat praktičnost, čehož chceme dosáhnout mimo jiné prostřednictvím velkého zavazadlového prostoru, jednoduchým nakládáním a příjemným řízením. Elektrická auta samozřejmě přinesou určité změny, například vyšší pozici cestujících kvůli bateriím pod podlahou. Můžeme vás ale ujistit, že vám elektrické vozy Škoda nabídnou stejné prožitky jako ty se spalovacími motory.

Jak bude Škoda pomáhat novým řidičům s přechodem na elektrické vozy? Vzniknou za tím účelem například nějaké digitální služby?

Ano, pro naše elektrické vozy nabídneme řadu dalších služeb konektivity. Například navigaci, která vám dovolí nejen naplánovat si cestu, ale také do ní zahrnout možnosti nabíjení. Ukáže vám také, jaké máte v okolí nabíjecí stanice možnosti trávení volného času, zatímco se auto nabíjí – například restaurace, kavárny a podobně. Samozřejmě také nabídneme možnosti sledovat a ovládat nabíjení vašeho vozu, ať již online či offline, ve voze či mimo něj. Čeká na vás velmi výkonná síť služeb, která udělá elektrickou mobilitu a její plánovaní tak pohodlným, jak je to jen možné.

Škoda Auto plánuje příští rok představit SUV postavené na platformě MEB. Jak se bude toto SUV lišit od modelů Kodiaq, Karoq a Kamiq?

Myslím, že u SUV, které bude naším prvním vozem na platformě MEB, uvidíte další skok v našem designovém jazyce. Ti, kdo už spatřili koncept VISION iV, si mohli udělat představu, jak bude nové auto vypadat. Dočká se fascinujícího a velmi dynamického designu. Také samotná dynamika řízení se posune na úplně jinou úroveň. Věřím, že to, co uvidíte, bude pravý vůz Škoda.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze