Ceny nabíjení na Superchargerech porostou, v České republice o 1,3 Kč za 1 kWh

aktualizováno
35
Ceny nabíjení na Superchargerech porostou, v České republice o 1,3 Kč za 1 kWh
Fotografie: Tesla
  • 23. ledna 2019 jsme obdrželi informaci od zástupců Tesly, že cena za 1 kWh v ČR bude činit 6,3 Kč
  • Ceny nabíjení mají nově lépe reflektovat rozdíly mezi cenami elektřiny v jednotlivých oblastech
  • Celosvětově by mělo dojít ke zdražení v průměru o 33 %

Aktualizováno 23. 1. 2019

Dnes jsme obdrželi vyjádření od českých zástupců společnosti Tesla, ve kterém byla původní cena za 1 kWh snížena ze 7 na 6,3 Kč.

Původní informace z 21. 1. 2019

Zrušení referenčního programu není v posledních dnech jedinou špatnou zprávou pro majitele elektromobilů Tesla. Nejenže tak definitivně přišli o možnost zadarmo nabíjet na Superchargerech, ale nyní je čeká rovněž nepříjemné zdražení.

Nejlepší elektromobil? Projeli jsme se Teslou Modelem 3

Ti, kteří si nyní budou chtít dobít svého teslího miláčka u nabíjecí stanice Supercharger, zaplatí podle počtu odebraných kWh nebo podle času stráveného nabíjením, a to na trzích, kde legislativa neumožňuje přímý přeprodej elektřiny. Tesla zároveň přejde z dosavadního režimu nacenění v závislosti na dané zemi nebo regionu. Nyní se budou sazby odvíjet od cen elektřiny v místě Superchargerů, což bohužel vyústí v podstatné zdražení nabíjení automobilů na většině trzích.

Ke zdražení přitom došlo v USA již v minulém roce. V některých místech dokonce až o 100 %. Tentokrát se však zdražení dotkne Superchargerů nejen v USA, ale na celém světě. V Norsku, tedy v zemi, kde je jedna z nejvyšších koncentrací Superchargerů, dojde ke zdražení z 1,40 norských korun na 1,86 norských korun za 1 kWh. Podle dostupných informací by se měly ceny dobíjení celosvětově zvednout v průměru o 33 %.

Tesla od začátku tvrdila, že síť dobíjecích stanic se nikdy nestane službou, na které bude společnost vydělávat. Pro magazín Electrek se zástupce společnosti vyjádřil následovně: „Ceny nabíjení upravujeme u Superchargerů tak, aby lépe reflektovaly rozdíly mezi cenami elektřiny v jednotlivých oblastech a využití elektrické sítě. Každým týdnem otevíráme nové Superchargery, aby mohlo více řidičů cestovat na ještě delší vzdálenosti za zlomek ceny oproti konvenční naftě či benzínu a s nulovými emisemi. Superchargery nemají být ani nyní službou, na které bychom měli tvořit zisk.

Tesla nadále staví nové Superchargery a tržby z již existujících chce využít k výstavbě dalších. Na světe je tak majitelům Tesly k dispozici již přes 12 tisíc Superchargerů a v letošním roce by se mělo toto číslo ještě zdvojnásobit.

Diskuze ke článku
Jarek
Jenom aby za pár let to ježdění na elektřinu původně propagované jako "téměř zadarmo" nebylo dražší než jezdit s 4 litrovým osmiválcem.
Petr
Hmmm a tak to půjde pěkně pomalu nahoru až na to nebudeme mít.
Mogula
To bude za chvíli dražší na km jak diesel...
Vašek
A co kdo čekal ? Vždyť vše co je "ekologické" stojí vždycky randál peněz. Krom toho, každý kdo má všech pět pohromadě, tak asi chápe, že ta energie nebude zadarmo, někde se musí vyrobit a někdo to musí zaplatit, kdo to asi zaplatí......ČEZ se vychloubá jaké má zisky, jak se energie vyváží a pak nám všem zvednou ceny energií. U nabíjení aut to určitě nebude za pár korun...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze