Camaro eCOPO ujede 100 metrů za 2,25 sekundy. Pod kapotou tiše cválá 700 koní

Camaro eCOPO ujede 100 metrů za 2,25 sekundy. Pod kapotou tiše cválá 700 koní
  • Drag Race speciál Camaro eCOPO od Chevroletu má pod kapotou 700 koní a elektromotory BorgWarner s točivým momentem přes 800 Nm
  • 56 % hmotnosti spočívá na zadní nápravě kvůli lepší akceleraci
  • Baterie je netradičně umístěna v kufru a za zadními sedadly pasažérů

Když přijde řeč na drag racing, většina lidí si vybaví podivně vypadající speciály s dlouhým tělem, obřími koly a plameny šlehajícími z výfuků. Chevrolet na to ale jde trochu jinak. Jeho eCOPO Concept pojmenovaný po původní modelové řadě COPO z šedesátých let pohání elektromotory BorgWarner HVH 250-150 s celkovým točivým momentem přes 800 Nm.

Elektromotory jsou napájeny z 800voltové baterie, které jsou rozloženy po celé karoserii automobilu. Nejedná se tedy o klasicky uloženou baterii pod podvozkem, ale čtyři 200voltové části. Dva bateriové moduly jsou uloženy za sedadly pasažérů v zadní části vozu a další dva moduly v kufru vozidla na místě rezervního kola.

Tvůrci automobilu se pro toto netradiční rozmístění baterií rozhodli z důvodu lepší akcelerace během Drag Race závodů. Díky tomuto řešení spočívá 56 % hmotnosti automobilu na zadní nápravě a společně se 700 koni pod kapotou pomůže Camaru eCOPO ujet čtvrt míle (400 metrů) během 9 sekund. Na zdolání 100 metrů pak vozu stačí jen 2,25 sekundy. K dokonalosti chybí snad jen autentický zvuk osmiválce s takto brutálním výkonem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze