Budou muset mít auta v USA od roku 2023 technologii snímaní alkoholu v krvi?

Budou muset mít auta v USA od roku 2023 technologii snímaní alkoholu v krvi?
  • Senátoři Tom Udall a Rick Scott se snaží prosadit nový zákon
  • Automobilky by musely své vozy prodávané v USA vybavit technologií, která umí odhalit množství alkoholu v krvi
  • Za posledních deset let se do vývoje této technologie investovala více jak miliarda korun

Alkohol, alkohol a zase ten alkohol. Jeden z největších problémů na světových silnicích, kvůli kterému umírá ročně nemalý počet lidí. Celosvětově je to velké téma, do kterého teď vložili svojí energii i američtí senátoři Tom Udall a Rick Scott, jak píše digitaltrends.com. Jejich cílem je prosadit nový zákon, který vyžaduje, aby výrobci automobilů instalovali zařízení detekující hladinu alkoholu v krvi, která případně znemožní nastartování vozidla.

Autoři návrhu zákona by rádi do čtyř let měli tento zákon implementován. To by znamenalo, že za čtyři roky by musela všechna nově prodaná auta v USA mít systém na testování hladiny v krvi. Národní správa bezpečnosti silničního provozu (NHTSA) a samotní výrobci automobilů testují tuto technologii už bezmála deset let. Jen v roce 2017 došlo na silnicích v USA k téměř 11 000 úmrtím, kde svojí roli hrál alkohol.

Automobilky vyvíjejí například systém, který by kontroloval hladinu alkoholu v krvi pomocí infračerveného světla namířeného na prst řidiče. Nejde však o jedinou technologii. Za poslední deset let se do vývoje investovalo bezmála 50 milionů dolarů, zhruba 1,1 miliardy korun.

Alkohol je bezesporu velké téma. Existují země, kde máte i malou toleranci alkoholu v krvi a je otázka, zda se pokusí o podobný zákon i jiný stát. Co je však prakticky neoddiskutovatelné, je fakt, že alkohol za volantem prokazatelně zhoršuje schopnosti a naopak zvyšuje sebedůvěru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze