V San Franciscu vyvíjí robota, který do elektromobilu sám připojí nabíjecí kabel

V San Franciscu vyvíjí robota, který do elektromobilu sám připojí nabíjecí kabel
  • Cílem projektu je připravit nabíječky na autonomní elektromobily
  • Některá auta zvládnou zaparkovat zcela sama, ale neumí iniciovat nabíjení

Jestli občas tankujete na čerpacích stanicích Shell, tak se vám možná – podobně jako mně – líbí služba, kdy venku stojí živá obsluha, která je ochotna vám pomoci s natankováním. Nejde ani tak o to, že vám natankuje, však si to můžete udělat sami, ale občas spěcháte na důležitou schůzku a následné mytí rukou je prostě zdržení. A rukavice nejsou vždy k dispozici.

Nabíjení elektromobilů

Podobné problémy řeší i elektromobilisté. Pro někoho je prostě otrava, že musí někam přijet sahat na špinavý kabel. Nemusí to však dlouho trvat a nabíjecí kabel se do auta zapojí sám, jak informuje endadget.com.

Robot bude fungovat na nabíjecí stanicí Electrify. Vy jako řidič pouze zaparkujete na parkovacím místě a o zbytek bude postaráno. Tato technologie nemá primárně za úkol osvobodit majitele elektromobilů od manipulace s nabíjecími kabely, ale připravit nabíjecí stanice na příchod autonomních automobilů. Některé prototypy už dnes umí autonomně zaparkovat, ale stále je zapotřebí čas od času zastavit a načerpat energii na další jízdu.

Na projektu spolupracuje společnost Electrify, která k testování vyhradila dvě rychlonabíjecí stanice s výkonem 150 kW, a společnost Stable Auto, která buduje nabíjecí infrastrukturu pro flotily elektromobilů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze