Samořídící nabíjecí robot by mohl v budoucnu řešit nabíjení elektromobilů

Samořídící nabíjecí robot by mohl v budoucnu řešit nabíjení elektromobilů
Fotografie: Naas
  • Nabití elektromobilu by bylo zcela v režii automatizovaného robota
  • Vše by mělo fungovat na základě mobilní aplikace

Čínská společnost NaaS představila autonomního nabíjecího robota, jak informuje electrek.co. Oranžovobílý robot je vodotěsný, nárazuvzdorný a disponuje funkcí hlubokého učení. Zároveň se v jeho výbavě nachází možnost využít 5G připojení, navigační systém a další technické možnosti. Společnost NaaS říká, že robot může dokončit proces nabíjení a platby v jediné transakci.

Naas robot

A jak by takové nabíjení „na ulici“ mohlo probírat? Majitel elektromobilu si bude moci nabíjecího robota objednat kliknutím v mobilní aplikaci. Robot na základě navigačních dat pojede na místo, kde se vůz nachází. Následně zaparkuje a automaticky se zapojí do nabíjecího portu elektromobilu pomocí mechanického ramene. Po nabití vozu na požadovanou úroveň se odpojí a bude provedena fakturace, kterou opět uvidí majitel v aplikaci. Výrobce robota říká, že je k dispozici v různých konfiguracích nabíjecího výkonu a s mnoha kapacitami baterie. Bohužel ale nebylo zatím specifikováno, o jaké kapacity se jedná.

Nabíjecí robot má v současné době schopnost propojit se se systémem elektromobilu prostřednictvím svého základního rozhraní API. Škoda jen, že zatím chybí informace o datu nasazení do běžného provozu a cena jednoho nabíjecího procesu. Zajímavostí ale je, že firma NaaS byla prvním čínským poskytovatelem nabíjecích služeb pro elektromobily. Ke konci minulého roku firma postavila více než 515 000 nabíječek pro elektromobily na území Číny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze