Brembo pracuje na nových brzdách pro elektromobily. Proč mají problém ty klasické?

1
Brembo pracuje na nových brzdách pro elektromobily. Proč mají problém ty klasické?
  • Brembo je rodinná společnost založená v roce 1961
  • Nejvíce se proslavila díky výrobě brzdových soustav pro automobily a motorky
  • Klasické brzdy jsou pro elektrická auta příliš hlučné

Příchod elektromobilů přináší hned několik nových záležitostí, o kterých bychom dříve vůbec nepřemýšleli. Hned několik bodů se týká toho, že elektromobil nevydává žádný zvuk. I to je důvod, proč některé státy mají zákon, že elektromobil v určitých rychlostech musí produkovat zvuk. Nová výzva je to i pro společnosti, které jsou v automobilovém světě velmi dobře známé: například Brembo.

Mercedes-Benz EQC

Brembo je rodinná společnost založená v roce 1961. Jedná se o výrobce brzd, které můžete najít na nejednom sportovním či supersportovním modelu se spalovacím motorem. Technologie i v tomto segmentu jde neustále dopředu, vrcholem jsou karbon-keramické brzdy. Jenže s příchodem elektromobilů Brembo řeší zásadní problém, jak informuje reuters.com. Klasické brzdy jsou pro elektrická auta příliš hlučné.

Společnost pracuje na lehčím brzdovém mechanismu, který by se následně mohl využít v elektromobilech. Velkým nepřítelem je však rekuperace elektrických aut. Různé průzkumy mluví o tom, že důvod investovat do drahých brzdových soustav bude pomalu klesat. A důvodem bude právě rekuperace. Automobilky už nyní hledají cestu, jak co nejvíce ušetřit a toto bude jistě jedna z mnoha cest.

Elektrická auta neprodukují žádný zvuk, takže klasický brzdový systém by mohl být pro cestující nepříjemný,“ řekl výkonný místopředseda společnosti Brembo, Matteo Tiraboschi. Rozpovídal se i o výhledech společnosti Brembo. „V dnešní době je důležité se dívat i kolem sebe, bylo by naivní si myslet, že se můžeme věnovat jen brzdovým soustavám. Trh se mění a zákazníky brzy bude zajímat pouze komfort automobilu a jeho infotainment. A my se musíme přizpůsobit,“ dodal. Jistý konec brzdových soustav to rozhodně neznamená, ale i tak velká a známa společnost, jako je Brembo, musí přemýšlet, jak moc se bude automobilový trh následující roky měnit.

Jde o důkaz, že příchod nových pohonů mění automobilový průmysl kompletně. O tom svědčí i fakt, že společnost ZF, která je velmi dobře známá díky svým převodovkám, nedávno koupila za 7 miliard dolarů (161 miliard korun) společnost Wabco, která se věnuje autonomním technologiím.

Diskuze ke článku
Martin
To jsou hrozné bláboly. Elektrická auta samozřejmě produkují hluk jako jakékoli jiné auto, jediné co chybí je zvuk motoru, který je u některých vozů nahrazen pískáním elektro motoru. Od rychlosti 30km za hodinu ale vždy převládá valivý odpor pneumatik.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze