BMW přesouvá výrobu elektrických pohonů do Rakouska

BMW přesouvá výrobu elektrických pohonů do Rakouska
Fotografie: BMW
  • Výroba systémů elektrického pohonu nové generace v závodě BMW Group Steyr začne v roce 2025
  • Roční výrobní kapacita dosáhne přes 600 tisíc jednotek

Od roku 2025 bude v továrně ve Steyru vznikat nová generace elektrických pohonů, jejichž výroba i vývoj budou probíhat přímo na místě, a závod BMW Group Steyr se tak vydá vstříc elektrifikované budoucnosti. BMW Group hodlá do roku 2030 investovat do vývoje v této oblasti přibližně jednu miliardu eur. Výrazné navýšení kapacity, které společnost oznámila 20. června, zajistí, že závod Steyr v Horním Rakousku zůstane jednou z hlavních továren BMW Group vyrábějících pohonné jednotky.

Nejnovější generace elektrických pohonů se přesouvá do závodu Steyr.

Tato továrna vyvíjí a vyrábí spalovací motory pro naše značky BMW a Mini již více než 40 let. Každé druhé vozidlo BMW Group na světě má ‚srdce‘ vyrobené v závodě Steyr. Od roku 2025 zde budeme vyvíjet a vyrábět také novou generaci elektrických pohonů,“ vysvětluje Milan Nedeljković, člen představenstva BMW AG odpovědný za výrobu. „Díky dlouholetým zkušenostem a bohatým znalostem v oblasti pohonných jednotek je závod BMW Group Steyr ideálním místem pro udržitelnou mobilitu budoucnosti,“ dodal při zahájení projektu.

Továrna BMW

Rakouský kancléř Karl Nehammer při představení projektu dodal: „Výrobní průmysl je důležitým partnerem při posilování pozice Rakouska jakožto obchodního centra, vytváření pracovních míst a podpoře inovací. Je prostředníkem účinného a trvale úspěšného boje proti klimatickým změnám. Ve všech těchto ohledech je BMW Group pro Rakousko již dnes vzorem. Funguje jako výkonný motor udržitelné budoucnosti naší země a znovu dokazuje, že ochrana klimatu a hospodářský růst nejsou v rozporu, ale mohou jít ruku v ruce.

Alexander Susanek, generální ředitel továrny BMW Group Steyr, uvedl, co pro toto místo znamená výroba elektrických pohonů: „Tento krok je bezpochyby nejdůležitějším milníkem od položení základního kamene v roce 1979. Budeme vyrábět více než 600 tisíc elektrických pohonů ročně, a to při současném zachování vysokého využití výrobních kapacit pro vznětové a zážehové motory. Do roku 2030 bude přibližně polovina z našich 4400 zaměstnanců pracovat v oblasti elektromobility. To je také obrovský krok k dlouhodobému zajištění pracovních míst zde v závodě BMW Group ve Steyru.

Továrna ve Steyru bude v budoucnu vyrábět všechny hlavní komponenty inovativního, vysoce integrovaného systému elektrického pohonu: rotor a stator, převodovku, měnič a obal. Tyto komponenty pak budou skládány na dvou nových montážních linkách.

Významné rozšíření výrobní plochy

K plnění těchto úkolů budou rekonstruovány stávající výrobní prostory a vybudovány nové. Ve dvoupodlažní výrobní hale budou umístěny dvě montážní linky pro elektrické pohony včetně montáže převodovek. V nové budově bude probíhat výroba řídicí elektroniky. Druhá nová budova rozšíří logistické prostory. Díky tomu se celková výrobní plocha zvětší o přibližně 60 000 metrů čtverečních. Investice do výroby budou do roku 2030 činit přibližně 710 milionů eur.

Lokace Steyr jako vývojové pracoviště způsobila revoluci v oblasti vývoje vznětových motorů a od té doby pokračuje v jeho zdokonalování. Nyní se tento úspěšný příběh zopakuje také v oblasti elektrických pohonů. V továrně Steyr se vyvíjí nový výkonný elektrický pohon, který vytvoří zcela novou kategorii. „Posilujeme postavení továrny Steyr tím, že pokračujeme v rozšiřování odborných znalostí v oblasti technologie elektrických pohonů. Poprvé se zde v Rakousku bude vyvíjet zcela nový pohon,“ zdůraznil Frank Weber, člen představenstva BMW AG odpovědný za vývoj. Do těchto nových výkonných elektrických pohonů bude v období do roku 2030 investováno přibližně 230 milionů eur. V oblasti elektromobility již pracuje třetina ze 700 vývojářů závodu Steyr. Do roku 2030 se tento podíl zvýší na přibližně 90 procent.

Udržitelné hnací ústrojí z Rakouska pro globální trh

Transformace továrny Steyr probíhá v souladu s principy BMW iFACTORY – Lean. Green. Digital. Zatímco „lean“ a „digital“ představují využití nejmodernějších výrobních metod pro vysokou efektivitu, flexibilitu a kvalitu, přístup „green“ má zajistit odpovědný přístup k životnímu prostředí. V této souvislosti bude továrna BMW Group Steyr nejpozději do roku 2025 pokrývat sto procent své energetické potřeby z obnovitelných zdrojů – prostřednictvím zelené energie a tepla z místní biomasy. Tím se docílí toho, že udržitelnost začne u budoucích automobilů mnohem dříve než ve fázi používání jejich majiteli. Ředitel závodu Alexander Susanek je nadšený: „S našimi elektrickými pohony z čisté uhlíkově neutrální výroby vytvoříme od roku 2025 nejlepší možné podmínky pro uhlíkově neutrální mobilitu.

tisková zpráva,
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze