BMW oznamuje investici 1,7 miliardy dolarů do výroby elektromobilů v USA

BMW oznamuje investici 1,7 miliardy dolarů do výroby elektromobilů v USA
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Nová továrna bude mít rozlohu 9 hektarů
  • Do roku 2030 bude BMW vyrábět nejméně šest elektrických modelů

BMW pokračuje v realizaci svého plánu elektromobility novou investicí v USA, která má rozšířit továrnu ve Spartanburgu a výrobní zázemí společnosti v USA. Předseda představenstva BMW Group Oliver Zipse oznámil investici ve výši 1,7 miliardy dolarů do amerických aktivit společnosti. Půjde o 1 miliardu dolarů určenou pro přípravu výroby čistě elektrických modelů ve stávajícím americkém výrobním závodě společnosti v Jižní Karolíně a 700 milionů dolarů na výstavbu nové továrny na montáž vysokonapěťových baterií v nedalekém Woodruffu ve stejném americkém státě. Do roku 2030 bude BMW v USA vyrábět nejméně šest čistě elektrických modelů. Oliver Zipse v továrně ve Spartanburgu doprovodil guvernéra Jižní Karolíny Henryho McMastera, ministra obchodu Harryho Lightseye III, předsedu výboru pro hospodářský rozvoj rady okresu Spartanburg Davida Britta a starostu města Woodruff ve státě Jižní Karolína Kennetha Gista. Současně s tím oznámil dohodu o dodávkách lithium-iontových bateriových článků nové generace od společnosti Envision AESC, která ve státě postaví nový výrobní závod.

„Po desetiletí byl závod Spartanburg základním kamenem globálního úspěchu BMW Group. Je domovem modelů BMW X, které jsou mimořádně oblíbené po celém světě. Do budoucna bude také hlavním motorem naší strategie elektrifikace a do roku 2030 zde budeme vyrábět nejméně šest čistě elektrických modelů BMW X.“ řekl ve Zipse. V souladu se zásadou „místní pro místní“ se BMW Group snaží nakupovat bateriové články pro své elektromobily tam, kde probíhá jejich výroba. Výrobce našel partnera ve společnosti Envision AESC, která v Jižní Karolíně postaví novou továrnu na bateriové články, jimiž bude zásobovat továrnu ve Spartanburgu. Envision bude vyrábět nově vyvinuté kulaté lithium-iontové bateriové články, jež byly speciálně navrženy pro šestou generaci technologie BMW eDrive a budou použity v příští generaci elektrických vozidel. Roční kapacita továrny na výrobu bateriových článků bude až 30 GWh.

Nový tvar baterií zvýší hustotu energie o více než 20 %, zlepší rychlost nabíjení až o 30 % a zvýší dojezd rovněž až o 30 %. Zároveň se sníží emise CO2 z výroby článků až o 60 % díky částečnému využití druhotného lithia, kobaltu a niklu + obnovitelné energie pro výrobu. Spolupráce s Envision AESC je důležitým krokem v plánu BMW Group posílit své regionální dodavatelské řetězce. Rozšíření výroby elektromobilů v kombinaci s místní továrnou na výrobu bateriových článků povede k vytvoření nových dodavatelských řetězců, nových sítí pro subdodavatele a nových pracovních míst v celém regionu. BMW Group již oznámila, že v Evropě a Číně postaví čtyři další továrny na výrobu bateriových článků, aby uspokojila svou poptávku po bateriových článcích nové generace. Tyto továrny na články stavějí partneři a každá z nich bude mít roční kapacitu až 20 GWh.

Nová továrna bude mít rozlohu více než 9 hektarů a bude vyrábět baterie nové generace pro čistě elektrické vozy. V areálu vznikne přibližně 300 nových pracovních míst. Továrna ve Spartanburgu v současnosti vyrábí lithium-iontové bateriové moduly pro dva zde vyráběné plug-in hybridní modely – BMW X3 xDrive30e a BMW X5 xDrive45e. V roce 2021 zde vzniklo téměř 70 000 elektrifikovaných vozů BMW. V nové továrně ve Woodruffu se budou využívat také zkušenosti a odborné znalosti získané ve stávajících provozech závodu ve Spartanburgu. „Trvalá a významná přítomnost BMW v Jižní Karolíně ukazuje sílu partnerství a společného závazku k úspěchu automobilového průmyslu našeho státu,“ řekl guvernér McMaster. Továrna Spartanburg byla založena před 30 lety a výroba se v ní rozjela o dva roky později. Od té doby se tato továrna stala globálním kompetenčním centrem pro vozy BMW Sports Activity Vehicles a důležitou součástí globální výrobní sítě společnosti.

Továrna v současnosti představuje investici ve výši téměř 12 miliard dolarů, zaměstnává více než 11 000 lidí a její roční výrobní kapacita dosahuje až 450 000 vozů. Doposud bylo v USA vyrobeno více než šest milionů vozů BMW, které byly určeny pro domácí americký trh, ale i pro ostatní globální trhy. Díky tomuto úspěchu je z pohledu hodnoty BMW již osm let největším vývozcem automobilů z USA.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze