BMW i Vision Dee hraje všemi barvami a hlásá rozšířenou realitu pro všechny

CES 2023
BMW i Vision Dee hraje všemi barvami a hlásá rozšířenou realitu pro všechny
Fotografie: Vojtěch Dalekorej, fdrive.cz
  • Uvnitř interiéru nenajdeme klasické displeje, pouze rozšířenou realitu a Head-Up
  • Vůz zvládne zobrazit 32 různých barev na karoserii

Koncept BMW i Vision Dee, který byl představen na veletrhu CES 2023 (na odhalení se podílel i sám Arnold Schwarzenegger), se řadí k jedněm z nejzajímavějších počinů bavorského výrobce. Vůz, jehož název má odkazovat na „Digital Emotional Experience“, je minimalistickým elektromobilem, který spoléhá na rozšířenou realitu (dostupnou v rámci celého kokpitu, tedy například i pro posádku vzadu) a virtuální asistenty.

Unikátní je například možnost si vytvořit avatar řidiče, který se bude následně zobrazovat na skle bočního okénka. Vůz navíc umí komunikovat skrze syntetický hlas a připomíná oblíbený seriál Knight Rider. Ještě zajímavější je pak schopnost pomocí různých barev ukázat emoce. Exteriér tak může zobrazovat 32 různých barev díky jeho rozdělení do 240 zón, které lze individuálně „obarvit“. Za tím stojí technologie „E Ink“ a podle BMW je to poprvé, kdy byla technologie použita na celé vnější ploše vozu.

Pokud nejste příznivci displejů uvnitř automobilů, potěší vás tento koncept skutečně minimalistickým interiérem, kde žádné obrazovky nenajdete, pouze dotykový panel, kterým regulujete, kolik informací chcete vidět na head-Up displeji. V podstatě lze říct, že celé čelní sklo je jedním velkým head-Up displejem, který sází na rozšířenou realitu pro zobrazení nejrůznějších údajů. Něco podobného bychom pak měli spatřit u chystaných vozů na platformě Neu Klasse počínaje rokem 2025.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze