BlackBerry a Ford budou spolupracovat na vozech budoucnosti

BlackBerry a Ford budou spolupracovat na vozech budoucnosti
  • Systém QNX je největší trumf, co momentálně BlackBerry má
  • Spolupráce se bude týkat autonomního řízení

Kde jsou ty doby, kdy kanadské BlackBerry bylo ve světě chytrých telefonů pojem a kdy jsme v nejednom seriálu slýchávali frázi „Where is my BlackBerry?“ Právě slovo BlackBerry dnes v této větě nejčastěji nahrazuje iPhone, ale o tom až někdy jindy.

Ford Mondeo

BlackBerry se snažilo vše zachránit a výsledkem byl jejich OS 10 a později přechod na Android. I tak se BlackBerry úplně nedaří, a tak hledá cesty, kde se uplatnit. Známou věcí je, že některé automobilové systémy běží na platformě QNX, která patří právě BlackBerry. Bylo tak otázkou času, kdy kanadský výrobce spojí své síly s nějakou automobilkou za účelem větší spolupráce. A tou automobilkou je nyní Ford. Společně nechtějí pracovat jen na infotainmentu, ale především na automobilech budoucnosti.

Ford chce zapracovat na autonomních systémech a v roce 2021 dodat 100 tisíc autonomních taxíků. O čtyři roky později jsou v plánu zcela autonomní vozidla. Roste i počet zaměstnanců, kteří se autonomnímu řízení věnují – ze 150 je jich již 300. A v tomto plánu má automobilce pomoci BlackBerry.

QNX je momentálně asi největším trumfem, který BlackBerry drží v rukou, a bude zajímavé, zda se alespoň v této sféře dokáže postavit na nohy. A co že to vlastně QNX je? Jde o operační systém, za kterým stojí dceřinná společnost BlackBerry s názvem Quantum Software Systems. Na tomto systému běží velká část infotainmentů automobilek.

Zdroj: theverge.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze