Bezpečnost nového BMW řady 5 je špičková. Dokazují to testy v USA, Evropě a Koreji

Bezpečnost nového BMW řady 5 je špičková. Dokazují to testy v USA, Evropě a Koreji
Fotografie: BMW
  • BMW 5 získalo titul Nejbezpečnější vůz roku od KNCAP v Jižní Koreji
  • Organizace Euro NCAP ohodnotila bezpečnost pěti hvězdami

Nezávislí bezpečnostní experti z organizace Euro NCAP udělili osmé generaci BMW řady 5 nejvyšší hodnocení pěti hvězd. K pětihvězdičkovému hodnocení významně přispěla rozsáhlá standardní výbava asistenčními systémy, které jsou důležité z hlediska bezpečnosti. Všechny asistenční systémy použité v nové generaci vozu patří k nejlepším na trhu a na bezpečnostní experty Euro NCAP zapůsobily rozsahem svých funkcí a spolehlivými reakcemi. Nové BMW řady 5 bodovalo díky inovativnímu konceptu integrované bezpečnosti, který BMW neustále rozvíjí, a také v oblasti pasivní bezpečnosti. Kromě mimořádně pevné nosné konstrukce a přesně definovaných deformačních zón je použita pro daný model specifická kombinace dokonale sladěných zádržných systémů.

Hodnocení Euro NCAP je celoevropsky uznávaným standardem bezpečnosti při nehodách a je neustále zdokonalováno. Ocenění nejvyšším počtem pěti hvězdiček získávají výhradně vozy, které mají vynikající ochranu proti nárazu a jsou zároveň komplexně vybaveny systémy účinně předcházejícími vzniku nehod. Nejlepší hodnocení bezpečnosti TOP SAFETY PICK+ udělila novému pětkovému BMW také americká organizace Insurance Institute for Highway Safety. V tomto případě přesvědčil zejména standardně dodávaný asistenční systém pro předcházení čelním nárazům, který dosáhl vynikajícího hodnocení v denních i nočních testech. V kombinaci s pokrokovým systémem osvětlení byl rozhodujícím prvkem pro zisk plusu v hodnocení. Jedná se o nejvyšší ocenění, které tento institut uděluje.

BMW 5 (2023)

V různých nárazových testech se také ukázalo, že integrovaný bezpečnostní koncept nového BMW řady 5 zaručuje komplexní ochranu před zraněním bez ohledu na velikost a polohu sedících cestujících. Testovací postup organizace Insurance Institute for Highway Safety je standardem pro komplexní hodnocení bezpečnosti nových vozů na americkém trhu, což je pro BMW řady 5 důležité a v USA jde o zásadní podklad pro rozhodování fleetových zákazníků. V Korejské republice udělilo ministerstvo dopravy BMW i5 ocenění „Nejbezpečnější vůz roku“. Toto ocenění získá pouze vůz, který v příslušném roce obdrží nejvyšší počet bodů KNCAP. Při oficiálním předávání ceny v Koreji zdůraznil Dominik Schuster, vedoucí oddělení bezpečnosti automobilů v BMW Group, význam tohoto ocenění: „Nejlepší hodnocení KNCAP podtrhuje náš vývojový proces zaměřený na bezpečnost a dokazuje závazek BMW Group k neustálému zvyšování bezpečnosti vyráběných vozidel.

Na nezávislé zkušební komisaře udělaly mimořádný dojem výsledky pasivní bezpečnosti. Jejich splnění určili na 99,5 %. V Koreji byl ještě plný počet bodů udělen za systémy nouzového brzdění chránící chodce a cyklisty. Maximální hodnocení získaly také některé asistenční systémy.

Technické parametry BMW 5 (2023) 520d

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 5 060 × 1 900 × 1 515 mm, 1 775 kg
PohonHybridní (elektřina/nafta), hnaná náprava: zadní
Výkon145 kW, 197 koní, točivý moment: 400 Nm
Baterie0,9 kWh
Nabíjení
SpotřebaKombinovaná: 5,1 l / 100 km
Cena od1 524 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze