Berlínské nováčkovské testy se zajímavým obsazením, restart pro Kvjata?

Berlínské nováčkovské testy se zajímavým obsazením, restart pro Kvjata?
Fotografie: Porsche
  • O nadcházejícím víkendu se uskuteční nováčkovské testy
  • Konat se budou po skončení závodního programu v Berlíně
  • Vesměs všechny týmy už nominovaly piloty
  • Jde o mix zkušených závodníků pohybujících se na hraně F1

Koncem dubna se vrací povinné nováčkovské testy Formule E. Řada mladých pilotů a talentů tak znovu dostane šanci usednout za volant nejnovější generace elektrických vozů. Testy se uskuteční na bývalém letišti Tempelhof po skončení dvojzávodu. I když zdaleka nejsou obsazena všechna místa, oznámena již byla i některá zvučná jména.

Kdo je to nováček?

Možnost účastnit se testů mají pouze piloti s mezinárodním řidičským oprávněním typu B. Dále takzvaný nováček nesmí mít zkušenosti z některého ze závodních víkendů, nesměl se tedy objevit v programu předešlých ePrix. Na svém kontě zároveň jezdci musí mít alespoň 20 bodů z různých šampionátů pořádaných FIA z posledních 3 let, případně postačí, když daný pilot byl v minulosti držitelem superlicence, která se uděluje pilotům F1.


Mimo to jezdci usilující o účast v testech musejí projít speciálním školením zaměřeným na „elektrickou bezpečnost“, aby porozuměli vlastnostem elektrického vozu Formule E. V neposlední řadě se musí prokázat znalostmi technických a sportovních pravidel šampionátu.

Jezdecké sestavy

Tým Pilot 1 Pilot 2
ABT Cupra Tim Tramnitz* Adrien Tambay*
Avalanche Andretti Zane Maloney Linus Lundqvist
DS Penske Robert Schwartzman Will Stevens
Envision Racing Jack Aitken Jonny Edgar
Jaguar TCS Racing Simon Evans* Sheldon van der Linde*
Mahindra Racing Jehan Daruvala Jordan King/Roberto Merhi
Maserati MSG Racing Felipe Drugovich Hugh Barter
NEOM McLaren Charlie Eastwood Luke Browning
Nio 333 Racing Daniil Kvjat Mikel Azcona*
Nissan Formula E Team Luca Ghiotto Victor Martins
TAG Heuer Porsche David Beckmann Yifei Ye

* Čeká se na oficiální potvrzení
Tučně – jezdci se zkušenostmi ze závodů z F1

Asi nejvýraznějšími postavami a „nejžhavějším“ zbožím v uvedeném seznamu jsou Zane Maloney (juniorka Red Bullu) a Victor Martins (akademie Alpine). Zajímavými jmény do budoucna nejen pro F1 jsou i další závodníci v čele s vítězem Indy Lights Linusem Lundqvistem nebo aktuálními účastníky F3 Jonny Edgarem a Lukem Browningem.

Z prostředí královny motorsportu dobře známá jména jsou Daniil Kvjat nebo Will Stevens, kteří zde odjezdili několik sezon. Na skok v roce 2020 okusil F1 i Jack Aitken, který ve Williamsu zaskakoval za George Russella. Brazilský pilot Felipe Drugovich odjezdil letošní testy v Bahrajnu za tým Aston Martin jako náhrada za Lance Strolla, jenž se potýkal se zlomeninami obou rukou a do poslední chvíle figuroval jako náhradník i do úvodních závodů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze