Batterygate: LG uhradí většinu nákladů na výměny baterií v Chevroletech Bolt

Batterygate: LG uhradí většinu nákladů na výměny baterií v Chevroletech Bolt
Fotografie: Chevrolet
  • Dohoda mezi GM a LG byla nezvykle rychlá a zřejmě i hladká
  • Dodavatelé si dnes zřejmě nemohou dovolit riskovat zhoršení reputace

General Motors oficiálně zveřejnil, že dosáhl dohody se subdodavatelem LG Electronics ohledně podílu na nákladech svolávací akce Chevroletu Bolt. Tento dosud jediný vyráběný elektromobil koncernu GM minimálně 13krát samovolně zahořel kvůli dvěma výrobním vadám baterií LG. Ty se náhodně vyskytují na některých kouscích, přičemž jedna každá z nich sama o sobě není nebezpečná. Problém vzniká v okamžiku, kdy se v jednom autě setkají obě, což už se zjevně několikrát stalo. GM původně chtělo nápravu řešit individuálně, dokonce za tím účelem vyvinulo diagnostický software baterie, jenže zákaznický tlak jej donutil vyřešit celou situaci zgruntu. Všech 143 000 dosud vyrobených Boltů (od roku 2016, kdy se začal vyrábět) dostane preventivně novou baterii.

Náklady mamutí akce vyčíslil General Motors na 2 miliardy dolarů (43,9 miliard Kč), přičemž od počátku jasně deklaroval, že bude většinu nákladů požadovat po viníkovi, tedy společnosti LG. To se také stalo a společnost získá celkem 1,9 miliardy USD (41,7 miliard Kč) zpět od LG. Dohody se zřejmě podařilo dosáhnout rychle a bez zbytečných konfliktů, protože Shilpan Amin, viceprezident GM pro nákup a řízení dodavatelských řetězců, ji komentoval slovy: „Společnost LG je pro GM cenným a respektovaným dodavatelem a oceňujeme, že jsme dosáhli této dohody. Naše vývojové a výrobní týmy nadále spolupracují na urychlení výroby nových bateriových modulů a očekáváme, že opravy zákaznických vozidel začnou již tento měsíc.“ Není divu, dalším dějstvím zřejmě bude soud za ušlý zisk a nepřímé škody a jeho průběh by vstřícné jednání protistrany mohlo ovlivnit.

Zajímavé je, že původně se mluvilo o celkových nákladech 1,8 miliardy USD a podílu LG ve výši 1,2 mld. Výroba Boltu už je každopádně obnovena a LG si zřejmě udrží důležitého klienta.

Technické parametry Chevrolet Bolt (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 166 × 1 765 × 1 594 mm, 1 625 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon150 kW, 200 koní, točivý moment: 360 Nm
Baterie60 kWh
Nabíjeníkonektory: Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 320 km
Cena od900 000 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze