Barcelona objednává 38 bezemisních autobusů

1
Barcelona objednává 38 bezemisních autobusů
Fotografie: Solaris
  • Autobusy budou napěchované moderními technologiemi
  • Technologie Mobileye Shield+ ochrání chodce a cyklisty

Město se podle tiskové zprávy rozhodlo pro autobusy s nulovými emisemi poháněné elektřinou, která pochází z vodíkové technologie. Objednávka zahrnuje 36 kusů 12metrových vodíkových autobusů Urbino 12 a dva kusy 18metrových kloubových vodíkových autobusů. Transports Metropolitans de Barcelona již vlastní přes 130 autobusů Solaris.

Vozidla se budou chlubit nejmodernějšími řešeními, která dobře znají cestující v Barceloně a zaměstnanci TMB. Pohodlnou jízdu v horkých dnech zajistí účinná klimatizace. Vozidlo bude také vybaveno USB porty na palubě umožňující dobíjení mobilních zařízení na cestách. Při své každodenní práci budou mít řidiči prospěch z řady řešení, která jim usnadní práci a zvýší bezpečnost silničního provozu. Za zmínku stojí zejména systém eMirror sestávající z kamer, které nahrazují konvenční boční zrcátka. Všechna objednaná vozidla budou také vybavena zařízením Mobileye Shield+, které minimalizuje riziko střetu s chodci nebo cyklisty.

Vodíkové autobusy Urbino 12 budou vybaveny sadami špičkových palivových článků o výkonu 70 kW. V kloubové verzi mají palivové články výstupní výkon 100 kW. Ve vozidlech bude také relativně malá trakční baterie Solaris High Power plnící pomocnou funkci. Srdcem vozidla však bude centrální trakční elektromotor.

Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Zajímalo by mě, jak jim vychází cena provozu s vodíkem. Nikde jsem zatím neviděl jasný příklad, že by to dávalo ekonomický smysl. Pokud v tom nejsou smrduté dotace.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze