Autonomní vozítka pod L.A.? Elon Musk ve městě andělů brzy otevře podzemní tunel

Autonomní vozítka pod L.A.? Elon Musk ve městě andělů brzy otevře podzemní tunel
  • Tunel je již hotov a bude otevřen v průběhu prosince
  • V tunelu mají jezdit malá elektrická vozítka rychlostí až 250 km/h

Muskova společnost The Boring Company dokončila první tunel pod Los Angeles už před několika měsíci a nyní je vše připraveno ke spuštění provozu. Stát by se tak mělo už docela brzy, první lidé se zde svezou ještě do konce prosince. Součástí systému mají být malá autonomní transportní vozidla a výtahy pro vjezd aut. Mezi čtvrtí Hawthorne a sídlem SpaceX mají jezdit elektrická vozítka rychlostí až 250 km/h. V tunelech se totiž nemají převážet jen lidé, ale má být možné do nich také najet autem a to nechat převézt třeba na druhý konec města. Tím by se lidé mohli dostat ve svých autech mnohem rychleji přes celé město a zároveň to může ve výsledku zmenšit dopravní zácpy přesunutím části dopravy pod zem.

První tunel společnosti měl být původně otevřen 10. prosince. Termín se ale zhruba o týden posune. Ihned po otevření tunelu se budou konat bezplatné jízdy pro veřejnost. Demonstrační jízdy budou zdarma. V ostrém provozu by pak lístek měl být levnější než nynější jízdenka na autobus. Systém bude dávat prioritu cyklistům a pěším, pro které by mělo být zřízeno až 1 000 malých stanic. V síti tak nebudou velké stanice daleko od sebe, jako je to v případě metra. Půjde spíše o po městě hustě rozeseté výtahy s krátkou docházkovou vzdáleností.

Elon Musk tunel

Elon Musk má spuštěných několik velmi významných projektů najednou, ať už jde o elektromobilní Teslu, solární energii nebo SpaceX pro průzkum vesmíru. Jednou z jeho dalších společností je The Boring Company, která chce změnit svět dopravy ve velkých městech soustavou tunelů, které budou převážet nejen lidi, ale i auta. Nyní už se jen čeká na jeho finální schválení a brzy se začne jezdit.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze