NASA, SpaceX, anebo možná někdo úplně jiný. Kdo první pošle lidi na Mars?

NASA, SpaceX, anebo možná někdo úplně jiný. Kdo první pošle lidi na Mars?
  • Za současných finančních podmínek NASA nemůže poslat první lidi na Mars
  • Skutečnost potvrdil ředitel úřadu William H. Gerstenmaier
  • SpaceX, za kterou stojí Elon Musk, chce na Mars vyrazit už příští rok

„Jestli mě budeš zlobit, tak tě vystřelím na Mars,“ slýchával jsem jako malý. Doba jde dopředu a dnešním nezbedným dětem rozhodně nezávidím, protože tato hrozba nabrala v posledních letech reálný rozměr.

Národní úřad pro letectví a kosmonautiku, který většina lidí zná pod zkratkou NASA, už několik let zvažuje možnosti, jak se na Mars opravdu dostat. Dle slov ředitele William H. Gerstenmaiera je však za současných finančních podmínek nemožné, aby se tak v nejbližší době skutečně stalo.

Space Launch System NASA

„Nemohu na Mars poslat člověka. Důvodem jsou chybějící finance v rozpočtu. Nemáme ani potřebné povrchové systémy, které by na Marsu byly potřeba,“ řekl Gerstenmaier během setkání Amerického institutu pro letectví a astronautiku. „Vstup na Mars i nadále zůstává obrovskou výzvou,“ dodal.

Všechny následné kroky okolo cesty na Mars se budou odehrávat podle finančních možností. Vzniká tak příležitost pro soukromé společnosti.

Zmínit můžeme Elona Muska, který stojí nejen za automobilkou Tesla, ale také za společností SpaceX. Ta si údajně stanovila jako termín zdolání Marsu už příští rok. Půjde však o let bez posádky – lidi by chtěl Musk na Mars poslat až v roce 2025.

Zdroj: futurism.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze