NASA vybrala nový shuttle pro astronauty. Zakázkou bylo poctěno Canoo

NASA vybrala nový shuttle pro astronauty. Zakázkou bylo poctěno Canoo
Fotografie: Canoo
  • NASA se chystá v rámci projektu Artemis dopravit znovu lidi do vesmíru už v roce 2025
  • V rámci technického zabezpečení vybrala i nový přepravník pro vyzbrojené astronauty

Start člověka do vesmíru byl vždy velkou senzací, kterou zpravidla sledoval celý svět, a to dokonce bez ohledu na železné opony a podobné uměle vytvořené překážky. Přenosy z Bajkonuru i Canaveralu vždy patřily k celoplanetárně nejsledovanějším pořadům. Vedlejší, ale velice důležitou roli v nich sehrával jeden kus techniky, který se zpravidla jen mihnul, avšak přesto si jej všiml celý svět. Mluvíme o transportéru převážejícím připravené astronauty ze zázemí přes startovací plochu až k raketě. Tedy jejich poslední míle na Zemi, kterou následně opustí bez jistoty, že se na ni i vrátí.

Tato role tradičně patřívala značce Airstream, tedy výrobci legendárních oblých, lesklých karavanů a obytných aut. Lepší reklamu si výrobce přát nemohl. Byť se jeho produkt v záběru skutečně třeba jen mihl, jako třeba při startu posádky Neila Armstronga na měsíc, jeho tvary okamžitě poznal každý. Ostatně stejnou značku nesl i zatím poslední transportér z roku 1983, aktuálně vystavený v muzeu. NASA prý ostatně podle insideevs.com uvažovala o jeho znovuzprovoznění, byť po důkladné přestavbě. Jenže nakonec dostal přednost nákup nové techniky.

Airstream Astrovan
Airstream Astrovan vozil astronauty po rozhlehlých plochách Kennedyho vesmírného střediska ještě v 80. letech 20. století

Kontrakt nakonec vyhrála značka Canoo, která sice zatím žádné sériové auto nevyrobila, ale hodlá s tím letos začít. Loni se přesunula po neúspěšných jednáních o výrobě v nizozemském závodu VDL za moře, což jí nyní přichází vhod. USA by na Cape Canaveral jistě jen nerady viděly cizí výrobek. Každopádně nové vozidlo muselo být bezemisní, ujet minimálně 50 mil (80 km) a poskytnout dostatečný prostor čtyřem plně vyzbrojeným astronautům, dalším třem členům pozemního personálu a řidiči. Dále musí pojmout 4 brašny s vybavením, jednu pro každého astronauta, 4 chladicí jednotky na bázi ledu, další brašnu s vybavením a také zabalenou podložku. A také nabídnout dvoje dostatečně velké dveře pro pohodlný nástup a výstup astronautů.

Tyto požadavky splnil prostorný minivan Canoo Lifestyle Vehicle ve standardní podobě vybavený vzadu uloženým elektromotorem o výkonu 335 k a zrychlením z klidu na stovku 6,3 s. Jeho 80kWh baterie údajně stačí na 400 km jízdy a prodejní cena bez poplatků začíná předběžně na 34 750 USD (780 000 Kč). Verze pro NASA, jejíž podobu ani rozsah provedených úprav zatím neznáme, však vyjde na čtyřnásobek, konkrétně na 148 855 dolarů (3 350 000 Kč). Dodána bude v červnu 2023 a díky jejím velice charakteristickým tvarům je tu reálná šance, že si jí svět znovu povšimne.

Airstream
Prezident Nixon v družném rozhovoru s Neilem Armstrongem (vlevo) a jeho posádkou. Zavřeni jsou v karanténním speciálu rovněž značky Airstream
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze