Američané zůstávají věrní elektromobilům navzdory zpomalení růstu poptávky

4
Američané zůstávají věrní elektromobilům navzdory zpomalení růstu poptávky
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Až 60 % spotřebitelů by zvažovalo koupi elektromobilu
  • Obavou zájemců o elektromobilitu je síť nabíjecích stanic
  • Náklady na pořízení elektromobilu jsou hlavním problémem

Spotřebitelský průzkum provedený společností Mini USA ukazuje, že americká veřejnost si udržuje silný zájem o elektromobily, i když růst poptávky zpomalil.

Průzkum Mini pro rok 2024 provedený společností Engine's CARAVAN zjišťoval postoje amerických spotřebitelů k elektromobilům. Výsledky ukázaly, že 58 % respondentů nezměnilo svůj názor na elektromobily za poslední rok, přičemž pozitivní změnu zaznamenalo 28 % respondentů ve srovnání s 14 % negativní změny. Až 60 % spotřebitelů by zvažovalo koupi elektromobilu, přičemž tento názor sdílí 72 % generace Z (narozeni mezi roky 1996 a 2009) a 70 % mileniálů (narozeni v letech 1983 až 1995). Výsledky průzkumu jsou důležité pro automobilový průmysl, který se snaží splnit nové emisní normy EPA, jež vyžadují, aby do roku 2032 bylo 56 % prodaných nových vozidel elektrických. Přibližně 60 % Američanů věří, že trh dosáhne této úrovně nebo se k ní velmi přiblíží.

Překážky v rozšíření

Navzdory silnému zájmu o elektromobily zůstávají některé překážky. Nejistota ohledně vývoje dobíjecí infrastruktury je jedním z hlavních důvodů váhání spotřebitelů při koupi elektromobilu. Pouze 12 % baby boomerů (narozeni v letech 1946 až 1964) je spokojeno se současnou nabíjecí sítí, zatímco polovina respondentů generace Z se cítí jistá. Tento rozdíl poukazuje na nutnost zlepšení národní nabíjecí infrastruktury. Rychlé nabíjení je další klíčovou oblastí zájmu, zejména pro mladší generace, které mají vysoká očekávání ohledně doby nabíjení. Až 80 % generace Z očekává, že nabíjení bude trvat hodinu nebo méně, názor sdílí 70 % všech ostatních generací.

Náklady jako hlavní překážka

Hlavní příčinou váhání při nákupu elektromobilu jsou celkové náklady na pořízení vozidla (39 %). Rodiny jsou otevřenější k nákupu elektromobilů, pokud úspory na provozu dostatečně kompenzují počáteční náklady. Přibližně 68 % respondentů s dětmi by zvažovalo koupi elektromobilu, pokud by byly úspory dostatečné, a to ve srovnání s 47 % u všech spotřebitelů.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Dá se chápat, že by si to klidně koupili, ale....když tam znaj prakticky jen Teslu, která toho za svou cenu fakt moc nenabízí. V EU frčí tradičně menší auta a výrobci už na to docela úspěšně reagují, ale v USA letí trucky a na to zatím moc reakcí není.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze