4 zajímavosti o novém BMW řady 5

4 zajímavosti o novém BMW řady 5
  • BMW řady 5 nedávno přišlo na trh a jako první nabídne například bezdrátové CarPlay
  • Plug-in hybridní varianta brzy dostane i bezdrátové nabíjení
  • Některé technologie jsou v sériovém voze použity úplně poprvé

BMW řady 5 se nám líbí od té doby, co jsme ho poprvé uviděli, a ještě více od té doby, co jsme zjistili, že přijde také jako plug-in hybrid. Vůz využívá řadu technologií z BMW 7, s některými prvky se setkáváme u BMW a vlastně i v automobilovém světě úplně poprvé. Připravili jsme proto pro vás malý výčet zajímavostí, které jste možná o tomto etalonu střední třídy netušili.

Bezdrátové Apple CarPlay

Je s podivem, že se k bezdrátové komunikaci tohoto typu mezi vozem a telefonem dostáváme až v roce 2017. A i když bychom se měli bezdrátového Apple CarPlay brzy dočkat u vozů Chrysleru, Audi, Mercedesu, Jeepu nebo Toyoty, první bude náš oblíbenec. BMW tuto novinku oznámilo dva roky zpět na WWDC (Worldwide Developer’s Conference) a svůj slib splnilo. Bohužel uživatelé iPhonu u nás si bezdrátové CarPlay v České republice prozatím neužijí.

CarPlay II

Unikátní LED světla

Přední světla s technologií LED můžete mít i dnes v podstatě na každém autě. Dosvit LED u BMW řady 5 je ale až 500 metrů, což je skvělá hodnota. Klasické LED dosvítí v průměru pouze kolem 300 metrů. Jediná světla, která dosvítí ještě dál, jsou ta laserová, která dosvítí až 600 metrů a která najdete například v sexy BMW i8.

BMW 530e (2017)

Bezdrátové nabíjení plug-in hybridu

Tuhle vychytávku zatím v plug-in hybridu nedostanete, donesla se nám však zákulisní zpráva, že změna nebude dlouho trvat. Indukční nabíjení elektromobilů a plug-in hybridů má již BMW vyrobeno a pravděpodobně ho uvidíme do roka poprvé právě v BMW řady 530e iPerformance.

BMW 530e (2017)

Vylepšené parkování

Technologie se neustále zlepšují a spoustu nepříjemných úkonů již auta zvládnou udělat za nás. Parkování může být, speciálně pro dámy věc nepříjemná, a proto ani v tomto ohledu BMW neusnulo na vavřínech. Zatímco minulá generace samočinného parkování potřebovala 1,2 metru navíc, aby si troufla na parkovací manévr, ta nová to zvládne pouze s 80 centimetry. Možná to zní jako banalita, avšak nikdy nevíte, kdy se vám bude taková maličkost hodit.

BMW 530e (2017)
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze