Zelené plyny v dopravě se stávají realitou. Dokazuje to den plynové mobility v Praze

1
Zelené plyny v dopravě se stávají realitou. Dokazuje to den plynové mobility v Praze
Fotografie: Vítkovice
  • Akce se uskutečnila v areálu Pražské plynárenské v pražské Michli
  • Představily se novinky z oblasti plynové mobility

Pouze se zapojením vodíku a biometanu splní Česká republika svoje závazky ke snižování emisí v dopravě. Nové technologie přilákaly na Den plynové mobility 2022 stovky zástupců energetických společností, odborných organizací i dodavatelů technologií. Akce Českého plynárenského svazu (ČPS) představila novinky z oblasti plynové mobility, plány jejího dalšího rozvoje a potenciál zejména obnovitelných plynů, jako jsou BioCNG, BioLNG a vodík. „Plynová mobilita zdaleka nekončí u osobních vozů na CNG. Potenciál má v mnoha dalších segmentech dopravy. Například v nákladní dopravě představuje LNG jedinou dostatečně výkonnou alternativu k naftě. Ekologický přínos pak ještě zvyšuje využívání obnovitelného biometanu a vodíkový pohon, na jehož rozvoji se rovněž intenzivně pracuje,“ řekla Veronika Vohlídková, zastupující výkonná ředitelka ČPS.

DDEM

Dále dodala: „Výhody plynové mobility jako ekologie, výkon a dostupnost jsou nesporné. Den plynové mobility ukázal nové trendy, které nezastavil ani současný vývoj v oblasti energetiky. Panovala všeobecná shoda, že stejně jako v oblasti elektromobility je další rozvoj podmíněný podporou státu.“ Ke konzistentnímu přístupu a podpoře ze strany vlády na akci vyzval například Vojtěch Hromíř, generální tajemník Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA. „Objem investic, který předchozí politika EU vyvolala na straně veřejné správy, u výrobců a uživatelů, je obrovský. Jen u nás jde o stamiliony v plnicích stanicích a vozidlech. Ani bohatá Evropa by si neměla dovolit zahodit projekty podpořené z rozpočtu EU a zmařit investice privátních subjektů. Navíc dnešní turbulentní doba dokazuje, jak snadno se může směr otočit. V elektrárnách se znovu pálí uhlí a mění se pohledy na zdroje energií. Také proto stále považuji plyn za vhodné palivo pro dopravu i v příštích letech.

Také Svaz měst a obcí České republiky (SMO ČR) považuje současnou situaci za zlomový bod v rámci debaty o budoucnosti využití plynů a s ní související plynovou mobilitou. Mnoho obcí a měst totiž zvolilo při hledání alternativních pohonů pro vozy hromadné dopravy právě plyn. Aktuálně se plynová mobilita potýká hned s několika problémy. V první řadě se opět ukazuje, že je třeba, aby města a obce měly diverzifikovanou hromadnou dopravu, aby nebyly závislé na jednom zdroji energie. Dalším kamenem úrazu je, že samotná podpora vývoje a výroby inovačních řešení nestačí. Dlouhodobě totiž chybí legislativní a finanční nástroje. Po českých silnicích jezdí aktuálně více než 30 000 vozidel, která mají k dispozici 230 plnicích stanic na CNG, 4 na LNG a již také první stanici na vodík.

Jako vhodnou příležitost k upozornění na alternativy v kontextu snižování emisí v dopravě vnímá Den plynové mobility také Česká vodíková technologická platforma (HYTEP). Ta na akci informovala o současném stavu legislativy v oblasti vodíkové mobility, zejména v kontextu nákladní dopravy. „Den plynové mobility je tradiční událost, jež umožňuje odborné veřejnosti diskutovat o tématech, která dnes většinou nejsou součástí hlavního diskurzu, ale mohou jednoznačně přispět k dekarbonizaci dopravy. Pro HYTEP je důležité zejména zaměření na vodíkovou mobilitu. Ta je obrovským tématem v západní Evropě, ale rostoucí zájem, především v segmentu těžší dopravy, začínáme pozorovat i v České republice,“ řekl Aleš Doucek, předseda představenstva HYTEP.

Den plynové mobility 2022 se uskutečnil v areálu Pražské plynárenské v pražské Michli za účasti více než dvou set návštěvníků z řad odborné veřejnosti. Na akci byla k vidění současná i připravovaná nabídka osobních, užitkových a nákladních vozidel a autobusů s pohonem na vodík či zemní plyn a další technologie související s plynovou mobilitou. Návštěvníci se mohli rovněž zúčastnit několika odborných seminářů a dozvědět se nejen informace o dalším rozvoji plynové mobility, plánovaných investicích a novinkách, ale také o největších překážkách, které rozvoj zpomalují, a o jejich možném řešení.

Diskuze ke článku
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Já mám taky plyny, akorát nevím, jestli jsou zelený. Jinak je to celé o tom dejte nám peníze a my budeme jezdit na CNG, LNG nebo vodík. Všechno je to nedostupné, drahé a neekonomické. Zrovna dnes vyšel článek: Vsadili na plyn v autobusech. Nezvládneme to, píší teď dopravci hejtmanovi

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze