Zajeďte se podívat, jak se v naší zemi elektrifikovalo. Výstavu najdete v Třebíči

Zajeďte se podívat, jak se v naší zemi elektrifikovalo. Výstavu najdete v Třebíči
  • Návštěvníci se mohou seznámit mimo jiné s transformací napětí či chytrou domácností
  • Nechybí ani nabíjecí stanice pro elektromobily nebo autonomní solární lampa veřejného osvětlení
  • Výstavu najdete v hale bývalé kotelny v areálu obuvnické továrny

Včera, v den 100. výročí přijetí zákona o všeobecné elektrifikaci Československé republiky, společnost E.ON slavnostně otevřela expozici o elektrifikaci českých zemí. Lidé ji najdou v prostorách Ekotechnického centra Alternátor v Třebíči. Ocení ji jak příznivci historie a techniky, tak i široká veřejnost. Návštěvníci se seznámí například s transformací napětí, základními principy fungování chytré domácnosti, ukázkou rychlonabíjecí stanice nebo autonomní solární ekolampou veřejného osvětlení.

Výstava E.ON v Třebíči

Návštěvníci se v centru mohou seznámit s bohatou historií elektrifikace v českých zemích, těm mladším tu jednoduše vysvětlujeme principy přenosu elektrické energie z elektrárny ke spotřebitelům. Příchozí mají také možnost nahlédnout do budoucnosti energetiky, která je úzce spojena s chytrými sítěmi nebo chytrými městy. Spolupráci s Alternátorem vidím jako jednu z cest, jak přilákat mladé lidi zpět k technickým oborům,“ uvádí Zdeněk Bauer, předseda představenstva E.ON Distribuce.

Monumentální hala bývalé kotelny v areálu dřívější obuvnické továrny v Třebíči-Borovině se stala jevištěm pro expozici, která věrně a interaktivně ukazuje cestu elektřiny z elektrárny až do zásuvek spotřebitelů. Zábavnou formou si lidé vyzkouší „rozmrazování“ distribuční soustavy či práci centrálního dispečinku. Netradiční formou je připravena také hra rozpoznávání energetických stožárů. Expozice se zaměřuje i na budoucnost, představuje například chytrou domácnost nebo elektromobilitu včetně ukázky rychlonabíjecí stanice. Ve venkovních prostorách jsou nainstalovány autonomní solární ekolampy veřejného osvětlení.

Kromě exponátů je připraven i vzdělávací program pro děti i dospělé. Za pozornost stojí projekce Dnešní energetický svět. „Jde o téměř dvoumetrovou projekční kouli, na které se promítají různé jevy, jež se odehrávají na zemi, v oceánu nebo ve vesmíru. Celou projekci synchronizují čtyři speciální projektory,“ popsal technickou lahůdku Richard Horký z občanského sdružení Ekobioenergo, které Alternátor provozuje. „Chceme zpopularizovat vědu a techniku hlavně dětem,“ dodal.

Ekotechnické centrum Alternátor bylo v Třebíči otevřeno v červnu 2015 a loni jej navštívilo téměř 20 tisíc lidí. Alternátor nabízí spojení vědy a zábavy nejen pro obyvatele Třebíče a okolí, ale také pro turisty. Chytrá řešení nenajdou ale jen v Alternátoru – moderní vychytávky fungují i ve městě samotném. „Nové technologie zavádíme i v rámci našeho města. Například v autobusech městské hromadné dopravy mohou lidé využívat USB zásuvky s Wi-Fi připojením. Na základě podepsaného memoranda spolupracujeme se společností E.ON na realizaci chytrých řešení. Od loňského roku je v provozu na Komenského náměstí dobíjecí stanice pro elektromobily a také chytré parkoviště,“ uvedl starosta města Pavel Pacal.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze