Počet elektrických vozidel v USA vzrostl z 16 tisíc na 2 miliony za 10 let

Počet elektrických vozidel v USA vzrostl z 16 tisíc na 2 miliony za 10 let
Fotografie: Lucid Motors
  • USA se velmi dobře daří v získávání čisté elektrické energie
  • Za posledních deset let hlásí nárůst u všech hlavních zdrojů
  • U elektromobility by mohla být pokryta kompletní poptávka po elektřině v roce 2035

V roce 2020 se podle nové statistiky, o které informuje electrek.co, vyrobilo v USA téměř čtyřikrát více čisté elektřiny ze slunce a větru než před deseti lety. Pokud bude „těžba“ větrné, solární a geotermální energie v USA nadále růst stejným 15% ročním tempem, Americe by se takto v roce 2035 podařilo pokrýt kompletní poptávku po elektřině, a to například i v rámci elektromobility. Tento rok je navíc i cílem pro amerického prezidenta Joea Bidena, kdy chce USA odstřihnout od fosilních paliv.

V roce 2011 bylo v USA prodáno něco málo přes 16 000 elektro a plug-in hybridních vozidel. K prosinci 2020 se tento počet stonásobně zvýšil na téměř 1,7 milionu vozidel. Do poloviny roku 2021 přesáhl kumulativní prodej plug-in hybridních vozidel dva miliony. V USA se přitom aktuálně vyrábí více než 23krát více solární energie než v roce 2011. Takové množství vystačí pro napájení více než 12 milionů průměrných amerických domácností.

Spojené státy americké také za posledních deset let téměř ztrojnásobily množství větrné energie, kterou vyrábí. Aktuálně by jen z větrné energie mohlo být napájeno 31 milionů průměrných amerických domácností. Programy energetické účinnosti v USA ušetřily v roce 2019 o více než 17 % více energie než v roce 2011, protože státy zvýšily investice do účinnosti. V roce 2018 pak tyto programy ušetřily dostatek elektřiny pro napájení více než 2,5 milionu domácností. Státy Kalifornie, New York a Florida jsou pak nejlepší z hlediska kumulativního prodeje elektrických vozidel do roku 2020 a výstavby veřejných nabíjecích portů pro elektromobily. Naopak Kalifornie, Texas a Severní Karolína zaznamenaly největší nárůst výroby solární energie od roku 2011 do roku 2020, zatímco Texas, Oklahoma a Iowa si velmi dobře vedly v získávání větrné energie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze