Automobilky Toyota a Honda se spojily. Testují mobilní elektrárnu

Automobilky Toyota a Honda se spojily. Testují mobilní elektrárnu
Fotografie: Toyota Motor Europe
  • Jedná se o systém s názvem Moving e
  • Při maximálním výkonu vyprodukuje 454 kWh

Výrobci Toyota a Honda nově pracují na systému mobilní elektrárny. Jde o generátor zahrnující autobus na palivové články, který umožní přepravovat velké množství vodíku, přenosná zařízení pro externí napájení a přenosné baterie. V blízké době má dojít k zahájení poloprovozního testování dodávek elektřiny běžným spotřebitelům. Systém nazvaný Moving e je mobilní a jde ho mimo jiné využívat také v době přírodní katastrofy, kdy je nejvíce potřeba elektrická energie.

mobilní elektrárna v podobě autobusu

Uplatnění pak najde i v normálních časech, například při zásobování elektřinou na venkovních akcích či festivalech. Nasazení vypadá tak, že mobilní externí generátory elektřiny a mobilní baterie načerpají elektřinu z autobusu s palivovými články, který zde slouží jako zdroj energie. Následně se pak elektřina dodá potřebným spotřebičům. Vozidlo na palivové články bylo vyvíjeno podle vzoru autobusu Toyota FC Bus.

Technologická novinka je vybavena dvojnásobným počtem vysokotlakých vodíkových nádrží, čímž výrazně narostl maximální objem převáženého vodíkového paliva. Nabíjecí stanice tak dokáže zajistit vysoký výkon a kapacitu výroby elektrické energie. Vyprodukuje až 454 kWh při maximálním výkonu 18 kW. Nabíjecí stanice má navíc na palubě prostor, kde lidé mohou dočasně složit hlavu, poslouží tak nejen jako dopravní prostředek, ale i jako místo k odpočinku například v případě přírodní katastrofy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze