Za každý pokácený strom tři nové. Tesla nahrazuje vykácené lesy u Berlína

Za každý pokácený strom tři nové. Tesla nahrazuje vykácené lesy u Berlína
Fotografie: Naturraum für Generationen
  • Tesla musí podle německých zákonů každý pokácený strom nahradit
  • Zavázala se k trojnásobku a už má více než polovinu hotovou
  • Vzniká kvalitní nový smíšený les poblíž Beeskowa

Jedním se závazků, vyplývajících z německého práva, je povinnost nahradit každý pokácený strom, tedy vysadit za něj jiný. Tesly se to přímo týká při výstavbě brandenburské Gigafactory Berlin. Jenže Tesla se veřejně zavázala, že každý padlý strom nahradí rovnou trojnásobě. Ve spolupráci s agenturou Naturraum für Generationen (NfG) už zahájila zalesňování náhradního pozemku. V tuto chvíli už je pokryto novými stromy více než 175 hektarů půdy, což je více, než bylo při stavbě továrny pokáceno a více než polovina 300 hektarů, které Gigafactory celkem zabrala.


Informace pocházejí podle teslarati.com z dobře informovaných zdrojů a následně je potvrdila přímo NfG, která se dokonce rozhodla aktualizovat svůj vlastní tweet na toto téma. Ohlasy na tuto iniciativu jsou zatím vesměs pozitivní, což je pro Teslu příjemná změna proti předchozím dohadům s nejrůznějšími environmentalistickými spolky. Martin Szaramowitz z Braniborské zemědělské a půdní agentury komentoval osobní prohlídku nově zalesňovaných ploch poblíž Beeskowa slovy, že zatím vše roste jak má. Výkonný ředitel NfG Axel Behmann ocenil tvorbu smíšeného lesa se stromy nejvyšší ekologické kvality a poznamenal, že je to vůbec poprvé, kdy se plošně zalesňuje takto kvalitním a pro klima příznivým způsobem.

Vyhráno ještě není, ne každý vysazený strom se dožije dospělosti, zejména když budou gradovat efekty změny klimatu. Za dalších osm až deset let provede agentura kontrolu, zda bylo zalesnění úspěšné, a pokud zjistí nedostatky, bude následovat náprava. To by ale neměl být problém vzhledem k trojnásobnému překročení zákonných povinností. Zákonnou kvótu už má ostatně Tesla splněnou nyní.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze