Z některých pražských stanovišť taxi se stanou nabíječky pro elektromobily

Z některých pražských stanovišť taxi se stanou nabíječky pro elektromobily
  • Pražský magistrát se chystá zrušit některá stanoviště pro vozy taxislužby
  • Přemění je na místa s nabíjecími stanicemi pro sdílené elektromobily

Hlavní město chce vypsat dvě zakázky na vytvoření městského systému sdílených elektromobilů. Podobný spouští třeba koncern Volkswagen v Berlíně. První tendr v hodnotě zhruba 50 milionů korun je na vybudování základen pro nabíjecí stanice. Podle dokumentu se v souvislosti s rozvojem mobilních aplikací snižuje význam stanovišť taxi. Z pohledu bezproblémového provozování taxislužby se podle Magistrátu stávají stanoviště taxislužby kontraproduktivními.

Která stanoviště přesně zmizí zatím nebylo rozhodnuto. Magistrát vytipuje nejvhodnější místa. Technická správa komunikací následně vypoví smlouvy nájemcům vybraných stanovišť a každé z nich připraví k vybudování nabíjecí stanice.

Carsharing umožňuje používat stejný automobil více řidiči. Cílem je nabídnout alternativu k MHD, pohybu vlastním autem nebo využívání taxi i služeb typu Uber. Praha vypíše dvě zakázky na vytvoření systému sdílených elektromobilů. Kromě zmíněného tendru na základny pro nabíjecí stanice zadá další, kdy bude hledat firmu, která základny osadí stanicemi a bude službu provozovat. Elektromobilů má být 600 a náklady na projekt by měly vyšplhat na asi 191 milionů korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze