Volvo uvažuje o novém menším elektrickém SUV. Jmenovat se má XC20

Volvo uvažuje o novém menším elektrickém SUV. Jmenovat se má XC20
Fotografie: volvocars.com
  • Novinka má přijet na nové podvozkové platformě
  • Má se jednat o čistě elektrické malé SUV

Volvo chce maximalizovat šance, že její elektrické vozy uspějí na celosvětovém trhu, a proto začalo uvažovat o zatím nejmenším elektrickém SUV ve své nabídce. Mělo by nést označení XC20 a s prvními informacemi přichází insideevs.com. Generální ředitel firmy, Håkan Samuelsson, novinářům na pekingském autosalonu potvrdil, že malý elektrický crossover dostane jako první model značky nově vyvinutou platformu od mateřské společnosti Geely, která je určená výhradně elektromobilům.

„Architekturu použijeme pro menší auto, kde se to podle nás vyplatí. Platforma CMA (u Volva XC40) je připravena na elektrický i spalovací typ pohonu. Proto je pro nás obtížné postavit na ní ještě menší vůz. S architekturou SEA to ale dokážeme,“ uvedl Samuelsson. Podle všeho by měla novinka dorazit na trh do roku 2025, přičemž každý další rok by chtělo Volvo představit další jeden elektromobil.

Švédský výrobce automobilů si navíc nechal celkem nedávno patentovat různá označení vozů, mezi kterými nechybí zkratky XC10 a XC20. Samuelsson dále řekl, že SUV jsou již dnes velmi populární, ale měla by být také plně elektrická. Osobně si myslí, že SUV v budoucnu nemusí být přesně taková, jaká je známe dnes. Podle něj světlá výška a schopnosti v terénu nejsou nejdůležitějšími věcmi, kterými se tato kategorie vozidel chlubí. Důležitější je vnitřní prostor, bezpečnost a schopný pohon s nízkými emisemi a dostatečným výkonem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze