Volvo postaví novou fabriku na výrobu elektromobilů na Slovensku

Volvo postaví novou fabriku na výrobu elektromobilů na Slovensku
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • První elektromobily z tohoto závodu vyjedou už v roce 2026
  • Roční výrobní kapacita se očekává kolem 250 tisíc elektromobilů

Evropská komise nedávno podle pubaffairsbruxelles.eu schválila dotaci ve výši 267 milionů eur (6,8 mld. Kč) poskytnutou slovenskou vládou společnosti Volvo Cars na výstavbu závodu na výrobu osobních elektromobilů ve Valalikách u Košic na východním Slovensku. Tato investice, která je v souladu s pravidly EU pro státní podporu, je důležitým krokem k dosažení strategických cílů EU souvisejících s tvorbou pracovních míst a regionálním rozvojem, stejně jako s cíli Evropské zelené dohody.

Výrobní závod ve Valalikách u Košic bude mít počáteční výrobní kapacitu přibližně 250 000 elektrických vozidel ročně, což bude znamenat vytvoření minimálně 3 300 přímých a dalších nepřímých pracovních míst. Plánovaná investice 1,2 miliardy eur (30,5 mld. Kč) od švédské společnosti Volvo Cars do projektu znamená důvěru ve význam elektromobility a regionálního rozvoje. První elektromobily z této nové továrny se očekávají v roce 2026.

Závod ve Valalikách se bude nacházet nedaleko od plánovaného závodu ElektroMobility Poland v Jaworznu v Polsku. To přináší zajímavé srovnání mezi oběma projekty a jejich potenciálním vlivem na regionální ekonomiku a zaměstnanost. Zatímco slovenská investice může být vnímána jako méně riziková díky silnému závazku společnosti Volvo Cars, polský projekt má podporu čínského gigantu Geely, ale méně finančních prostředků ze strany státu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze