Volvo od příštího roku nabídne všechna svá nákladní auta s elektrickým pohonem

Volvo od příštího roku nabídne všechna svá nákladní auta s elektrickým pohonem
Fotografie: Volvo Trucks
  • Nákladní vozy Volvo bude od příštího roku možné pořídit i s elektrickým pohonem
  • Vrcholné verze nabídnou dojezd až 300 km na jedno nabití
  • Pro delší vzdálenosti společnost poskytne vodíkové vozy

Divize Volvo Trucks švédského koncernu Volvo jako první ze zavedených výrobců od příštího roku svým zákazníkům nabídne elektrický pohon u všech svých modelů. Informuje o tom insideevs.com. Od roku 2019 jsou s tímto pohonem nabízeny modely FL a FE, které jsou určeny spíše pro městský provoz a lehčí náklad. Další etapou je elektrifikace zbylých čtyř těžkotonážních modelů FH16, FH, FMX a FM pro mezinárodní charakter dopravy.

Dle výrobce i ve spojení s elektromotorem nabídne zákazníkům širokou paletu bateriových konfigurací. Ta největší přitom nabídne dojezd až 300 km. Srovnání s tahačem Semi od Tesly se v tomto ohledu ubránit nelze. Americká automobilka deklaruje ohromný dojezd až 800 km na jedno nabití v maximalistické verzi. Otázkou dojezdu se ve Švédsku pochopitelně rovněž zabývají. Zdolávat podobnou porci kilometrů jako zmiňovaný Semi nicméně budou až vodíkové nákladní vozy. Jejich zařazení do nabídky přijde na řadu v druhé polovině tohoto desetiletí.

V Evropě se elektrifikované trucky od Volva začnou prodávat v roce 2021, samotná produkce je plánována na rok 2022. V současnosti stále ještě probíhají testy, které, jak dokládá fotografie níže, jsou utajované. Podobný krok se předpokládá i u dceřiných společností koncernu. Nadále totiž platí závazek společnosti o bezemisní dopravě, které chce dosáhnout do roku 2040.

Volvo Truck FH
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze