Volkswagen koupil podíl v čínské firmě XPeng za více než 15 miliard korun

Volkswagen koupil podíl v čínské firmě XPeng za více než 15 miliard korun
Fotografie: Xpeng
  • Volkswagen za tuto částku získal 4,99 % akcií čínské společnosti se sídlem v Guangzhou
  • Cílem Volkswagenu je posílit svou pozici na čínském automobilovém trhu

Volkswagen za přibližně 15,1 miliard korun kupuje 4,99 % akcií čínské společnosti XPeng se sídlem v Guangzhou. Automobilky budou podle tiskové zprávy společně vyvíjet dva elektromobily střední třídy pro Čínu, které se objeví v roce 2026. Koncern Volkswagen tak činí s jasným záměrem – posílit svou pozici na čínském automobilovém trhu, o čemž svědčí i nedávná dohoda Audi a SAIC Motor.


Ve společnosti XPeng máme nyní dalšího silného partnera, který patří v Číně k předním výrobcům v klíčových technologických oblastech. V konkurenčním a dynamickém tržním prostředí využíváme silné stránky koncernu Volkswagen a našich partnerů k vytvoření synergií, které nám umožní rychleji uvádět na trh další produkty. Přitom se zaměřujeme na specifické potřeby našich zákazníků v Číně. Zároveň chceme výrazně optimalizovat náklady na vývoj a nákup,“ uvedl ke spolupráci Ralf Brandstätter, člen představenstva společnosti Volkswagen AG pro Čínu.


Jak dodává insideevs.com, obě dohody (včetně výše zmiňované spolupráce Audi a SAIC Motor) zahrnují i budoucí společný vývoj nových platforem pro příští generaci inteligentních plně propojených vozidel (ICV). Volkswagen dodal, že podrobnosti spolupráce na budoucí e-platformě jsou předmětem dalších jednání mezi Volkswagenem a jeho partnery. Odpovědnost za vývoj nových modelů Volkswagen přitom převezme nedávno založená společnost Volkswagen Group China Technology Company (VCTC), která bude spolupracovat se společností XPeng.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze