Vodík není budoucnost v osobních automobilech, zní z Volkswagenu

10
Vodík není budoucnost v osobních automobilech, zní z Volkswagenu
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Pro Volkswagen je prioritou výhradně elektromobilita
  • Vodík je zatím velmi drahý a není konkurenceschopný

Autobild.es se postaral o velký rozruch. Tamním členům redakce se povedlo provést rozhovor s generálním ředitelem Volkswagenu a hlavním tématem byly vodíkové automobily i jejich budoucnost. Thomas Schäfer, který již nějakou dobu vede celý německý koncern, se k vodíkovému pohonu staví nekompromisně. Dle jeho slov vlastně nemá budoucnost. Doslova řekl: „Vodík je čistá fyzika a je drahý. Není konkurenceschopný, zvláště ne pro osobní auta.“ Tím popíchl hlavně Toyotu, která na něm začíná stavět část své budoucnosti a již dnes se dá zakoupit druhá generace jejího vodíkového modelu Mirai.

Schäfer vidí budoucnost v elektromobilitě, přičemž ani ta dnes není stále dokonalá. Dle jeho dalších slov je potřeba pokračovat ve vývoji klasických vozidel a zapomínat by se nemělo ani na rozvoj softwaru, architektury a zabezpečení. První zmíněné však právě Volkswagenu často dělá potíže, čehož si všímají koncoví zákazníci. Vodíkový pohon dává smysl hlavně ve větších vozidlech, která slouží pro dálkovou přepravu. Navíc je technologie využívající vodík mnohem složitější než u elektromobilu. Koncern Volkswagen se tak nehodlá aktuálně zaměřovat na vodíkovou technologii, na místo toho staví novou továrnu na baterie ve španělské Valencii.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Taky se nekdo neboji rict nahlas pravdu o vodiku. Super.
Dini Dini
Dini Dini
A má pravdu. Výroba baterek nabírá obrátky a menší či větší objevy na sebe nenechají dlouho čekat. Proč vyrábět neefektivně vodík, když můžu celkem efektivně nabít baterku? Akorát teda že je to půl tuny vážící ingot, který lze nahradit 15kg paliva...
Two Gamers cz
Two Gamers cz
Hlavně nikdy jsem neslyšel kolik stojí výměna palivového článku a vydrží kolik? 160ti.km? Jak se projeví konec?
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Toyota už na vodíku dostavěla. Někde jsem četl, že Toyoda byl nahrazen z důvodu zaostávání s elektromobilitou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze