Vídeň úspěšně testuje autonomní autobusy

Vídeň úspěšně testuje autonomní autobusy
Fotografie: electrek.co
  • Dva autonomní autobusy minulý pátek vyjely do reálného provozu
  • Testovací půlkilometrová trasa končí u stanice metra Aspern
  • Další testování bude pokračovat na podzim na dvoukilometrovém úseku

Nově vznikající moderní čtvrť Jezerní město Aspern na severovýchodě Vídně zažila minulý pátek zajímavou premiéru. Do reálného provozu zde poprvé vyjely dva samořízené autobusy. Půlkilometrová testovací trasa vedla od konečné stanice metra Aspern k místnímu technologickému centru a zpět. Obě vozidla opakovaně zvládla trasu bez problémů, navíc se jim podařilo navázat spojení se semafory.

Další testy budou pokračovat na podzim, a to na přibližně dvoukilometrovém testovacím úseku kolem stanice Aspern. Od prvních měsíců roku 2019 pak autobusy budou vozit i cestující ze zastávek v okolí stanice metra, a to zdarma. Svézt se může kdokoliv, nebude se však ještě jednat o klasický linkový provoz. Vzhledem k platným zákonům bude v jedenáctimístném vozidle vždy přítomen vyškolený operátor, který v případě potřeby zasáhne do řízení, a na cestující tedy zbude po deseti místech. Předpisy totiž nedovolují překročit kapacitu vozidel. „Bezpečnost cestujících je pro nás na prvním místě,“ ujišťuje ředitelka dopravního podniku Alexandra Reinagl. V případě technických, provozních nebo povětrnostních komplikací nebude Wiener Linien zajišťovat náhradní dopravu.

Na výzkumném a testovacím projektu „auto.Bus – Seestadt“ se podílí více účastníků. Konsorcium vede vídeňský dopravní podnik Wiener Linien a vědecky jej zastřešuje Austrian Institute of Technology. Dalšími partnery jsou výrobce autonomních autobusů NAVYA, bezpečnostní institut KFV a Siemens. Projekt také podporuje rakouské ministerstvo dopravy. Kromě jízd v ulicích probíhá testování a výzkum i v areálu autobusových garáží ve čtvrti Leopoldau. Cílem Wiener Linien je učinit z autonomního řízení v MHD běžnou záležitost.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze