Tesla představila autonomní autobus Robovan. Vyrazí vám dech

Akce Tesla We, Robot
3
Tesla představila autonomní autobus Robovan. Vyrazí vám dech
Fotografie: Tesla
  • Robovan dokáže přepravovat až 20 lidí
  • Musk nepřekvapivě neuvedl bližší podrobnosti o výbavě, ceně či datu nasazení do reálného provozu

Na akci Tesla We, Robot, která se odehrála dnes v noci našeho času v Los Angeles, americká automobilka odhalila nejen Cybercab, o němž se vše důležité dozvíte v našem článku, ale také Robovan. Jak dodává insideevs.com, je to vlastně designově unikátní autobus, o němž Tesla tvrdí, že bude schopen autonomní jízdy.

Co se stane, když potřebujete vozidlo, které je větší než Model Y“, zeptal se generální ředitel Tesly Elon Musk, než ukázal Robovan. Následně dodal, že dokáže přepravovat až 20 lidí – třeba sportovní tým.


Podle ohlasů ze zahraničí byla prezentace skrovná na detaily o konkrétních schopnostech vozidla, ceně či datu vydání, ovšem to u Elona Muska příliš nepřekvapí. Ví se však, že vozidlo má posuvné skleněné dveře, světlý interiér (jak můžete vidět v galerii níže) a sedadla umístěná proti sobě. Na snímcích je také vidět, že má Robovan kola schovaná v karoserii, takže na první pohled vůz působí, jako by se vznášel nad zemí. Stejně jako v Cybercabu, ani zde pravděpodobně uvnitř nebude místo pro volant.

Tesla Robovan je futuristická zvenčí i uvnitř

Jednou z věcí, které chceme udělat, a viděli jste to u Cybertrucku, je, že chceme změnit vzhled silnic,“ řekl ke vzhledu Robovanu Elon Musk a vzápětí dodal: „Budoucnost by měla vypadat jako budoucnost.


Co na Teslu Robovan říkáte a myslíte si, že se jí skutečně dočkáme? Budeme rádi, když se s námi podělíte o váš názor v diskuzi pod článkem i na sociálních sítích. Pokud vás zajímá, co vše se na akci Tesla We, Robot stalo, můžete si ji zpětně pustit skrze příspěvek ze sociální sítě X, jenž přikládáme výše.

Diskuze ke článku
den
den
Je divny ze neni symetricky. Kdyz uz je to autonomni tak mu mohlo by byt jedno jakym smerem jet. To by zjednodusilo infrastrukturu. Neplanuju oni to vyuzivat v tunelech boring company?
Danny Czech
Danny Czech
Robovan, no tak už i Tesla začala vyrábět koncepty, které nakonec nebudou mít s realitou moc společného. Leda by to teda bylo jen do měst bez kopců...

Každopádně, pro mě bylo nejzajímavější novinkou to, že budoucí Tesly budou mít bezdrátové nabíjení. Takže hezky obejdou CCS a NACS, I auta budou mít globální standard, stejně jako mobily.
Jan Machovsky
tohle je ,,koncept" asi 10 let od jakéhokoli reálného produktu. Minimum reálných informací znamená že žádné zatím nejsou.

už teď jsou vidět nedostatky
1. 20 míst? to je ve veřejné dopravě úplně nic. Ve špičce musíte počítat minimálně s padesáti
2. vozíčkáře a kočárky asi Musk nemá rád. Nejenže není vidět žádná rampa, ale ani místo kde by se dal kočárek/vozík zaparkovat

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze