Na pražském výstavišti jezdí autonomní autobus. Svézt se může kdokoliv

Na pražském výstavišti jezdí autonomní autobus. Svézt se může kdokoliv
Fotografie: Aurrigo
  • Jízda autobusem je zcela zdarma a potrvá 15 minut
  • Autonomní bus najdete na pražském výstavišti
  • Baterie stroje dokáže poskytnout dojezd 120 km

Britská společnost Aurrigo se rozhodla pro testování autonomních autobusů Auto-Shuttle v různých evropských městech. Jedním z nich je i Praha, kde od půlky září do 5. října letošního roku budou k vidění na pražském výstavišti hned dva exempláře. A proč právě Praha? Jak mnozí z vás ví, najdeme tu hladké silnice ale i naprosto příšerné silniční komunikace s dírami, hlubokými poklopy kanálů a také dlažební kostky. Autonomní autobus se orientuje pomocí soustavy kamer a LiDARu. K tomu využívá vlastní software vyvinutý společností Aurrigo. Vůz je vybaven elektromotorem o výkonu 30 koní, což mu umožňuje dosáhnout maximální rychlosti 20 km/h. Baterie vystačí na ujetí 120 km a do kabiny autobusu se vejde 10 cestujících.

Autobus Aurrigo Auto-Shuttle je pro tento projekt dokonalým vozidlem, protože jak samotný autobus, tak i software a hardware pro autonomní řízení je vytvářen zcela interně. To zaručuje, že vše bude fungovat v dokonalé harmonii, přičemž tato úroveň integrace je zásadní při prosazování nových technologií bez řidiče. Překážkou může být počáteční nedůvěra v celý systém, kdy nastoupit do autobusu bez řidiče je pro mnoho lidí stále naprosto nemyslitelná věc. K tomu se přidávají nemalé investice do využívání takového typu přepravy. Z toho důvodu se firma Aurrigo snaží testovat svůj stroj v co nejvíce zemích EU, aby vlády jednotlivých států viděly, jak je tento typ budoucí přepravy lidí bezchybný.

Pokud se do 5. října najdou zájemci, kteří se budou chtít tímto autobusem svézt, stačí naskenovat QR kód na stránkách výstaviště a jízdu si rezervovat. Na okružní trasu ve spodní části výstaviště lze nastoupit na zastávce na prostranství u tzv. Bruselské brány ze Stromovky. Jízda je zcela zdarma a potrvá přibližně 15 minut. Autobusy pak jezdí od 13. do 19. hodiny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze