Valeo vyšle autonomní auto po Evropě. Kolik kilometrů ujede?

Valeo vyšle autonomní auto po Evropě. Kolik kilometrů ujede?
Fotografie: Valeo
  • Celá cesta bude trvat pět týdnů
  • Celkově se najede téměř 13 tisíc kilometrů
  • Detekovat překážku dokážou systémy až na 200 metrů

Sednout do auta a urazit téměř 13 tisíc kilometrů není taková legrace. Ale co teprve absolvovat takovou dálku bez řidiče? Společnost Valeo chce ukázat, že doba, kdy nás po cestě nebude zapotřebí, se blíží. Její autonomní vozidlo Cruise4U se vydá na pětitýdenní cestu skrz Evropu, kde ho čeká právě taková vzdálenost.

Valeo Cruise4U

Autonomní auto bude prověřeno i v centrech velkých metropolí, které po cestě navštíví. Zavítá totiž do Velké Británie a Holandska, kde cesta vede přes Amsterdam. Na cestě projede také městy jako je Sevilla, Barcelona, Marseille a dále Berlín, Mnichov a vynechána nebude ani Praha.

Celkem půjde o šest zemí, které automobil zdolá v automatizovaném módu. V tomto módu chytré technologie ovládají jak volant, tak plynový a brzdový pedál. Po cestě přijdou na řadu i jízdní asistenti jako pomocník při řízení v zácpě či na dálnici.

Valeo autonomní auto cesta

Použitá technologie dokáže rozeznat překážky na vzdálenosti od 10 centimetrů do 200 metrů. Vše propočítávají výkonné počítače v reálném čase a posléze jsou tato data ukládáno pro zlepšování softwaru do budoucna.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze