Valeo vás v autonomním voze naladí světly, ochladí mlhou a povzbudí vůněmi

Valeo vás v autonomním voze naladí světly, ochladí mlhou a povzbudí vůněmi
  • Koncept kokpitu byl představen na CESu
  • Technologie nabízí tři různé režimy řízení

Valeo nám na CESu ukázalo nový koncept kokpitu vozu pro navýšení pohodlí při cestování. Kokpit nabízí tři různé fáze pro zážitky z jízdy: „task of driving“ (úloha řízení), kdy má vše plně pod kontrolou řidič, „experience of travelling“ (zážitek z cestování), kdy polo-autonomní vozidlo jede samo, a „back to drive“ (zpět k řízení), který řeší řidičovo převzetí řízení.

Během fáze „task of driving“ podporuje prostředí v kabině funkce vedoucí ke zvýšení bezpečnosti. Světlo promítané na čelní sklo může upozornit řidiče na nebezpečí na silnici. V případě, že systém detekuje únavu řidiče, kokpit pro dodání energie uvolní vůně povzbuzující koncentraci. Jde v podstatě o takový voňavý energy drink. Vnitřní osvětlení pak například naznačuje, že není bezpečné změnit jízdní pruh. Vnitřní osvětlení může také výrazně zvýšit potěšení z jízdy – pohyb světla zesiluje pocit zrychlování a zpomalování.

Během fáze „experience of travelling“ převezme řízení vozidlo a atmosféra osvětlení se pak přizpůsobuje tomuto prostředí změnou na jemnější barvy, zatímco kabinu naplňuje relaxační vůně. Výsledkem má být o to více uklidňující jízda. Navíc je vzduch čištěn a osvěžován ionizátorem. Pokud by vám to přišlo málo bláznivé, k dispozici je systém pro dávkování ochlazující mlhy, která má poskytovat okamžitou úlevu od tepla.

Během fáze "back to drive" blikající světlo navádí oči řidiče přes kabinu směrem k volantu, zatímco je jeho pozornost zaměřována na silnici. Vozidlo tak může řidiči předat zpět kontrolu nad řízením v naprostém bezpečí. No, nemůžeme se dočkat, až zjistíme, jak tohle může v reálu fungovat.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze