V Paříži začne brzy jezdit 50 bezbariérových taxíků na vodíkový pohon

V Paříži začne brzy jezdit 50 bezbariérových taxíků na vodíkový pohon
Fotografie: Hype
  • Dojezd vozidel činí 400 km
  • Využívat je budou moci osoby s omezenou schopností pohybu a orientace
  • Hlavním partnerem je firma Hype

Skupina Stellantis, jakožto první výrobce na světě, který uvedl na trh sériová užitková a osobní vozidla na vodíkový pohon, společně s Hype, nezávislým subjektem nabízejícím čistě vodíková řešení mobility, oznámila partnerství v oblasti dodávek a provozu vozidel na vodíkový pohon. První etapa projektu proběhne už v roce 2023 a bude zahrnovat první dodávku flotily 50 bezemisních taxi vozů pro přepravu osob s omezenou schopností pohybu a orientace. Vozidla pojmou 5 cestujících včetně jednoho na invalidním vozíku nebo 6 cestujících bez invalidního vozíku. Byla speciálně upravena z osobních verzí vozů Peugeot e-Expert a Citroën ë-Jumpy, které skupina Stellantis vyrábí v továrně v Hordain v regionu Hauts-de-France.

Nabídka vozů Stellantis s vodíkovým pohonem je dokonale přizpůsobena potřebám profesionálů z řad „intenzivních uživatelů“, neboť má dojezd 400 km, dobíjení trvá pouhé 3 minuty, vykazuje nulové emise a současně není nijak omezena užitná kapacita vozu. Tato technologie s nulovými emisemi zajišťuje maximální dostupnost vozového parku. Další jedinečnou vlastností těchto vozidel je, že se jedná o 100% elektrické hybridy, s přiměřeně velkou dobíjecí baterií a systémem vodíkových palivových článků, což z nich činí ideální řešení pro intenzivní využití. Společnost Hype se opírá o svou jedinečnou organizaci, jež nemá na trhu konkurenci, a zejména o stovky vyškolených řidičů, stejně jako i o svou vysokou prestiž.

Hype zavádí specializovanou organizaci určenou pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, která zaručuje nepřetržitou dostupnost, vysokou kvalitu služeb šitých na míru, jakož i aplikaci pro rezervace přednostním přístupem a poskytování úplných a podrobných zpráv o využití vozidel v reálném čase. Společnosti Stellantis a Hype uvádějí, že v rámci svého partnerství budou do konce roku 2024 schopné nasadit až 1 000 taxíků. Tyto potenciální dodatečné objemy jsou spojeny se získáním speciální licence Pařížská taxi OSP, kterou v současné době připravují francouzské úřady. Tato nabídka by umožnila splnit několik strategických priorit francouzské vlády: rychle zvýšit objem a kvalitu přepravních služeb pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace, urychlit energetickou transformaci pomocí dopravních prostředků s nulovými emisemi a posílit výrobu v závodě Stellantis v Hordainu v regionu Hauts-de-France.

„Jsme rádi, že díky těmto vozům Peugeot e-Expert Hydrogen a Citroën ë-Jumpy Hydrogen můžeme dále posílit své vedoucí postavení v oblasti dodávek s nulovými emisemi, a to prostřednictvím partnerství se společností Hype, které se zaměří na osoby s omezenou schopností pohybu a orientace,“ řekl Xavier Peugeot, ředitel divize LUV skupiny Stellantis. „Mám velkou radost z této první dodávky 50 bezbariérových taxíků Peugeot a Citroën na vodíkový pohon v rámci našeho partnerství se skupinou Stellantis, které představuje nový významný krok v rozvoji společnosti Hype a strukturování francouzského odvětví vodíku.

Tato flotila vozidel, jediná svého druhu na trhu, umožní zavést bezemisní službu pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace v potřebném rozsahu, nejprve v širším pařížském regionu a následně v dalších lokalitách, a zároveň splnit požadavky z hlediska ekologie i veřejného zdraví a industrializační cíle ve Francii. Společnost Hype bude rovněž zajišťovat přístup k této bezemisní službě pro další zájemce z řad provozovatelů taxislužeb, zejména pro nezávislé řidiče a půjčovny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze