V Kanadě nejspíše vyroste továrna na baterie. Postavit ji tam chce Honda

V Kanadě nejspíše vyroste továrna na baterie. Postavit ji tam chce Honda
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Pro Hondu je severoamerický trh velmi důležitý
  • Investice do výstavby továrny na baterie spolkne 14 miliard dolarů
  • Spuštění výroby baterií je naplánováno na rok 2028

Japonská automobilka Honda byla ještě nedávno celkem pozadu, co se týče vývoje slušného elektromobilu. Poučení z nezdaru modelu „e“ je pro Japonce dostatečné a již brzy se na trhu v USA objeví model Prologue. Při té příležitosti Honda oznámila, že chystá výstavbu nové továrny na baterie v Kanadě. Celý projekt vyjde na 14 miliard dolarů (v přepočtu 313,5 miliard Kč) a hned se začátkem nového roku se zástupci značky začali poohlížet po několika místech, a to včetně jednoho poblíž jejich továrny na automobily v Allistonu v Ontariu. Času na rozhodování má Honda dost, jelikož spuštění výroby je naplánováno až na rok 2028. Kanada pak jde obecně elektromobilitě naproti, důkazem je kanadský ministr průmyslu Francois-Philippe Champagne.

Ten strávil většinu loňského roku zařizováním investic do elektromobilů, aby upevnil budoucnost země v oblasti čistých technologií. Šel na to celkem jednoduše, když nabídl daňové úlevy a příslib „přetékání“ obnovitelných zdrojů energie a vzácných minerálů používaných v elektromobilech do dalších odvětví. Kanada se tak stane útočištěm mnoha světových výrobců. Tak třeba Volkswagen staví gigatovárnu na výrobu článků v St. Thomas v Ontariu. Tam začne výroba baterií za tři roky. Naopak švédský výrobce baterií pro elektromobily Northvolt staví továrnu na baterie v Quebecu a vyrábět tam chce již příští rok.

A pokud jde o Hondu, zástupci značky uvedli, že automobilka zvažuje přeměnu svých současných amerických závodů s cílem vyrábět zde elektromobily založené na nové platformě e:Architecture.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze