V Česku už jezdí 20 tisíc elektromobilů. Počty registrací rychle rostou

7
V Česku už jezdí 20 tisíc elektromobilů. Počty registrací rychle rostou
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Celkem je v ČR evidováno 20 303 elektromobilů
  • V seznamu jmenovitých registrací vede automobilka Škoda
  • Naopak nejmenší podíl mají vozy Nissan

V Česku bylo k 30. 9. 2023 evidováno více jak 20 tisíc elektromobilů, což je významný nárůst oproti loňskému roku. Dokazuje to nový průzkum, se kterým přichází Lukáš Kadula na svém profilu sítě LinkedIn. Třetí kvartál letošního roku byl ve znamení největšího nárůstu elektromobilů, kdy jich přibylo 25,7 %. Pomyslné první místo v konkrétních jmenovitých registracích získaly vozy značky Škoda s celkovým počtem 19,8 %. V tomto případě se jednalo o různé verze modelu Enyaq iV a dále třeba o Citigo iV nebo Octavii.


Celkový počet registrovaných elektromobilů se včetně započtení ojetin během 9 měsíců zvýšil o téměř 6 tisíc (+41,8 %). Druhé místo v pomyslném koláči registrací získala Tesla s podílem 16,2 %. Třetí příčku obsadily elektromobily s logem Volkswagenu. Pod 10 % registrací byly vozy BMW, Hyundai, Mercedes-Benz a Nissan. Za třetí kvartál letošního roku se celkově registrovalo 1 652 vozidel na elektrický pohon. Čísla hovoří jasně o tom, že elektromobilita je na českém trhu na vzestupu. Firmy ani fyzické osoby přitom často neodrazuje ani fakt, že nabíjecí infrastruktura je v některých částech ČR stále průměrná.

Diskuze ke článku
Jan Novák
Jan Novák
Pro mě zajímavý. že je v provozu často vidím. Že stačí 0,3% a pokud se na ně člověk zaměří a sleduje to, zdá se, že jich je už mnohem víc :-)

Když si vzpomenu, že na levnějším nabíjení bylo často plno a bohužel nezbývalo, než využít ČEZ/EON...0,3% zastoupení..co se stane až bude jezdit 5% EV?
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Skvělé, vozy CNG budou brzy překonány, chudáci majitelné plniček, ale vždy se investice nepodaří. Teď to nemyslím zle, opravdu je lituji. Vozy na CNG se zařízli podle mě předčasně. A teď je na řadě meta s vozy LPG (můj vůz) cca 170 tis. vozů. Kdy to odhadujete? Na konci roku 2025? To je můj osoní odhad. Věřím, že teď to pofrčí, pokud v EU nezakážou dovoz výhodných vozů z Číny. Pak jsme v roce 2028 s metou 170 tis. EV vozů v ČR.. :-D Hele, není to přece fajn, pokud by v Číně dotovali EV pro Evropany? A nezdá se Vám, že to smrdí od hlavy? A ty pozemky na baterkárnu u Plzně nebudou dotované a nepomáhá s tím stát, stejně jako to dělají v Číně? A VW nebude mít žádné dotace od EU? HAHAHA!!! A když mají v Číně 26% elektřiny z obnovitelných zdrojů a v ČR máme asi 15%, tak není EKO to vyrobit v Číně? Já bych to Škodovce zakázal s tím českým špinavým energetických mixem. :-D Přeji dobré páteční ráno!
Ivan Hoe
Ivan Hoe
ten letitý rychlý, strmý až exponenciálně překotný nárůst registrací EV už nás dostal na úctyhodné 0,3% zastoupení ve vozovém parku ČR? To se myslím mezi prostým lidem rychleji chytily takové hity jako skleník ze zavařovaček nebo předražené hrnce Zepter ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze