V centru Madridu vyrostly 400kW nabíječky, zatím zbytečně

4
V centru Madridu vyrostly 400kW nabíječky, zatím zbytečně
Fotografie: Circontrol
  • Nabíječky vybudovala městská společnost EMT provozující mimo jiné MHD
  • Patří mezi aktuálně nejvýkonnější typy nabíjecích stojanů na trhu
  • Na trhu však dosud není žádný elektromobil, který by takový příkon využil

Na madridském Plaza de Canalejas, na dohled od největšího náměstí Plaza de la Puerta del Sol, nově vyrostl podzemní nabíjecí hub Canalejas 360, který se zařadil mezi nejvýkonnější v Evropě. Městská společnost EMT si tam nechala od firmy Circontrol vybudovat hned čtyři nabíječky zcela nového typu Circontrol Raption 400, které poskytují, jak je z názvu patrné, špičkový výkon 400 kW. Aby nebylo výkonu málo, na stejném místě vyrostly ještě další čtyři stojany po 200 kW a ještě jednou čtyři, tentokrát po padesáti kilowattech. Celkem 12 nabíječek o celkovém výkonu 2,5 MW tak tvoří momentálně nejvýkonnější nabíjecí bod ve Španělsku a měl by podpořit používání elektromobilů v centru španělské metropole.

Jde o vizionářský krok, protože žádný z aktuálně prodávaných elektromobilů takovým příkonem dobíjet nedokáže. Ještě stále totiž nedozněla odborná debata, zda mají takto supervýkonné nabíjecí body v intravilánu vůbec smysl; na rozdíl od dálnic, kde by se uplatnily bez debat. Kladou totiž extrémní nároky na rozvodnou síť a vozy schopné využívat jejich superschopností budou přibývat jen pomalu, zcela jistě nepůjde o dostupná, případně malá městská vozidla. Radní Madridu však mají jasno. Možná podobně jasno jako v době, kdy do Španělska zdecimovaného frankovskou diktaturou proudily evropské miliardy a byly za ně po celé zchudlé zemi stavěny infrastrukturní projekty, jejichž účelnost byla mnohdy sporná, avšak vždy byly drahé, megalomanské a bombastické.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
No jo no. A nam tady jedna z nejbohatsich energetickych spolecnosti, ktera dal pohadkove bohatne na nesmyslnych cenach energii stavi velkolepe pobliz Hradecke dalnice hub s dvanacti trapnymi padesatkami, kde prodavaji energii za napalene ceny a tvari se u toho jaci jsou hrdinove…
Tomáš Čermák
Tomáš Čermák
Jojo. Tohle je asi nesmysl.
Martin Šafránek
Martin Šafránek
Pozitivně hodnotím změnu způsobu psaní článků. Místo bezbřehého nekritického obdivu k EL jsou články z posledních 2-3 týdnů více objektivní a pragmatické. Jen tak dále :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze