Španělský Madrid nakoupil 50 elektrobusů

Španělský Madrid nakoupil 50 elektrobusů
Fotografie: Solaris
  • Od prosince 2022 nejezdí po Madridu žádný autobus se spalovacím motorem
  • Tamní dopravce bude instalovat fotovoltaické panely a nakupovat zelený vodík

Dopravce z hlavního města Španělska se podle tiskové zprávy rozhodl pořídit 50 nových bezemisních autobusů Solaris. Objednávka zahrnuje dva oblíbené modely nízkopodlažního elektrobusu Urbino 9 LE electric a klasický model Urbino 12 electric. Moderní vozidla vybavená bateriemi Solaris High Energy významně přispějí k elektrifikaci vozového parku EMT Madrid. Poslední kusy z této dodávky by měly přijet do metropole koncem července 2024.

V souladu se strategií udržitelnosti životního prostředí městské rady „Madrid 360“ má EMT Madrid provozovat vozový park sestávající 100% z autobusů s nízkými a nulovými emisemi. Již v prosinci 2022 společnost oznámila stažení posledního vozidla s tradičním spalovacím motorem z provozu. Madrid se tak stal prvním velkým (co do počtu obyvatel a obsluhovaných autobusů) evropským hlavním městem, které obsluhuje výhradně flotila městských autobusů s nízkými a nulovými emisemi. Strategický plán EMT do roku 2025 také klade důraz na čisté zdroje energie. Společnost tak bude využívat fotovoltaické panely pro nabíjení elektrobusů a zelený vodík.

„V posledních týdnech jsme obdrželi mnoho působivých objednávek od zákazníků z celé Evropy. Jsem rád, že se k jejich skupině přidal i Madrid, který – svými prohlášeními následovanými konkrétními, odvážnými kroky – jde velkým příkladem dopravcům a místním samosprávám z celé Evropy. Gratulujeme a přejeme vám další úspěchy,“ řekl Olivier Michard, člen představenstva Solaris pro prodej a marketing.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze