Už jen elektromobily. Do 4 let budou nové Jaguary jezdit jen na elektřinu

Už jen elektromobily. Do 4 let budou nové Jaguary jezdit jen na elektřinu
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Do čtyř let přejde Jaguar na čistě elektrické modely
  • Následovat jej bude s mírným zpožděním i Land Rover
  • Vlajkový model XJ tak bude nejspíše již čistým elektromobilem

Jaguar oznámil novou globální strategii nazvanou „Reimagine“. Ta podle electrek.co zahrnuje prudké zrychlení elektrifikace všech modelů, což se týká také sesterské značky Land Rover. Konkrétně Jaguar pak od roku 2025 nabídne výhradně plně elektrické modely. V rámci nového plánu má vzniknout taktéž samostatná elektrická platforma, která rozdělí Jaguar a Land Rover na dvě jedinečné osobnosti. V polovině tohoto desetiletí se tak budeme muset definitivně rozloučit s vozy Jaguar, které by pod svou kapotou nabízely klasické spalovací motory.

Výrobce se od tohoto roku bude chlubit zcela novým portfoliem poutavých modelů, které budou přátelské k životnímu prostředí. Značka bude chtít stále nabízet vozy, které poskytnou výjimečné automobilové zážitky. Díky tomu se dá předpokládat, že pokud ještě někdy přijde nová generace vlajkového modelu s označením XJ, již se bude jednat o čistý elektromobil. Vývoj jeho spalovací verze by totiž vzhledem k blížící se elektrifikaci postrádal smysl. A co Land Rover?

Ten v příštích pěti letech pustí do světa hned šest čistě elektrických vozidel, respektive jejich variant. Land Rover je totiž velkým světovým lídrem v oblasti luxusních SUV a řady Range Rover, Discovery a Defender si musí zachovat své postavení. První elektrická varianta některého z modelu přitom dorazí již v roce 2024. Do roku 2030 pak Land Rover chce ze 60 % prodávat čistě elektrická vozidla.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze