Uniti oznámilo cenu a specifikace svého městského modelu One

1
Uniti oznámilo cenu a specifikace svého městského modelu One
  • Na vůz bylo přes úspěšnou crowdfundingovou kampaň vybráno přes 1 100 000 liber
  • Na webu Uniti už najdeme kompletní konfigurátor, prodej má začít v polovině roku 2020

Švédský start-up Uniti se postupně blíží k vypuštění svého elektrického vozu Uniti One, jehož vývoj byl financovaný z crowdfundigového projektu z roku 2017. Nyní se znovu ukazuje a přináší specifikace, cenu a datum vypuštění.

Uniti v roce 2017 vzbudilo nemalý rozruch, když ukázalo svůj model One. Jedná se totiž o malé městské plně elektrické vozítko s velice unikátním a futuristickým vzhledem. Tenkrát se jim podařilo přes crowdingovou kampaň vybrat přes 1 100 000 liber na realizaci.

Od té doby prošlo hodně designovými změnami a konečně se ukazuje i ve finální podobě. Ta je velice minimalistická a moderní. Vůz má 3 místa, jedno vepředu pro řidiče a dvě vzadu pro pasažéry.

Uniti One Interiér

Nová výkonnější verze nabídne 24kWh baterii s dojezdem až 300 km. Celý vůz váží dohromady 600 kg a pohání ho motor o výkonu 50 kW. Z 0 na 50 km/h zrychlí za 4,1 sekundy a z 0 na 100 za 9,9 sekundy.

Uniti již spustilo konfigurátor na svém webu. Základní verze s 12kWh baterií, dojezdem 150 kilometrů a nabíjením rychlostí 3,2 kW vás vyjde na cca 460 000 Kč (17 676 eur). Výkonnější a plně vybavená verze s již zmíněnou 24kWh baterií, dojezdem 300 km, rychlejším 22kW nabíjením, klimatizací, zimními pneumatikami a dalšími příplatky se může vyšplhat až na přibližně 670 000 Kč (25 947 eur).

Kvůli ceně za nejvybavenější verzi se často uvádí porovnání se Škodou CITIGOe IV, která v maximální dostupné konfiguraci přímo na webu Škoda vyjde na 456 200 Kč. Za to dostanete výkonnější motor s 61 kW a 36,8kWh baterii s podobným dojezdem. Samozřejmě se ale zříkáte futuristického vzhledu i interiéru.

Unity One by se mělo začít prodávat v polovině roku 2020 ve Švédsku a Velké Británii, zatím nevíme, zda se dostane i k nám, ale na webu je možnost si zvolit i globální verzi, takže předpokládáme, že se bude postupně dostávat i do dalších zemí.

Diskuze ke článku
Marek Ruprecht
Jsem zvědavý, kolik toho prodají. Dle mého názoru je to stále předražené a tudíž neprodejné auto. Normální člověk si to nekoupí, protože na to nebude mít a bohatý podnikatel to pro svojí "prdelku" nekoupí, protože by se za ní musel stydět. Raději jí koupí SUV, které je určitě i bezpečnější, už kvůli dětem. :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze