Uber rozjíždí v centrech měst sdílení elektrických kol a koloběžek

Uber rozjíždí v centrech měst sdílení elektrických kol a koloběžek
  • Do sharingu kol se Uber pustil už letos v únoru a nadále expanduje
  • Společnost v první fázi očekává ztráty

Společnost Uber přišla začátkem týdne se zprávou, která potěší ty, kteří musí v době dopravní špičky cestovat po městských centrech a doposud k tomu využívali výhradně automobily – chce zde zapůjčovat elektrická kola a koloběžky. „V době dopravní špičky je velmi neefektivní, aby tuna kovu převážela jednu osobu 10 bloků,“ uvedl v pondělí pro The Financial Times šéf Uberu Dara Khosrowshahi.

Uber elektrické kolo

Z pohledu investorů je v poslední době hodně žádané sdílení elektrokol a elektrokoloběžek. „Jsme schopni změnit chování tak, aby to bylo vítězstvím pro uživatele i pro město. Krátkodobě to finančně nemusí být vítězstvím pro nás, ale je to přesně to, kam chceme dlouhodobě strategicky mířit,“ řekl mimo jiné. „Žádný produkt sám o sobě nemůže obsloužit trh v objemu šesti bilionů dolarů,“ doplnil Khosrowshahi. A netají se tím, že chce z Uberu vytvořit platformu pro komplexní městskou mobilitu. I když příjmy v první fázi budou nižší než v poskytování taxi služby, společnost na základě zkušeností ze San Franciska očekává pravidelnější a častější využití elektrokol a elektrokoloběžek než taxi.

Společnost Uber se v tomto odvětví začala angažovat v únoru tohoto roku uvedením aplikace pro sdílení kol. V dubnu koupila startup pro sdílení kol Jump, který funguje ve Washingtonu, Denveru a New Yorku. Společnost také získala doporučení k provozování elektrických skútrů v Santa Monice v Kalifornii a je také jednou z 12 společností, která provozuje elektrické skútry v San Francisku. V dubnu San Francisco omezilo počet koloběžek povolených ve městě poté, co si obyvatelé stěžovali, že ohrožují chodce a blokují parkovací místa i uživatele invalidních vozíků. Některé koloběžky byly také poškozeny nebo ukradeny.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze