Uber je přepravní služba, rozhodl soudní dvůr EU. Co na to Uber?

Uber je přepravní služba, rozhodl soudní dvůr EU. Co na to Uber?
  • Soudní dvůr Evropské Unie rozhodl na základě podnětu, že Uber je přepravní služba a v zemích EU, kde působí, potřebuje licenci
  • V ČR i na Slovensku neprovozuje Uber taxislužbu
  • Generální šéf Uberu regulace vítá

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl na základě podnětu podaného soudem ve Španělsku, že Uber je přepravní služba a v zemích EU, ve kterých působí, potřebuje licenci. Jde o směrodatný rozsudek, který začíná nastavovat mantinely fungování Uberu, který je na jednu stranu považován za produkt sdílené ekonomiky, na druhou stranu ale funguje jako standardní přepravní společnost. Rozhodnutí, které potvrzuje možnost Uber regulovat jako přepravní společnost, ale odborníky ani představitele samotného Uberu nepřekvapilo, a to ani v kontextu Česka.

Boj taxikářů a Uberu probíhá v Česku již delší dobu. I nadále však Uber zůstává v České republice a bude investovat do dostupné dopravy pro její občany. Určitě nechce přijít o více než 269 tisíc cestujících, kteří v naší zemi službu využívají. Přesto ale generální ředitel Uber řekl, že regulace vítá. Chce pokračovat v dialogu s českými úřady a společně dosáhnout toho, aby se Uber dál rozvíjel. Pomoci by to mělo jak znečištění ve městech, tak parkování.

Uber pořád ale s legislativou bojuje a vede dialog s městy a úřady v podstatě v každé členské zemi Evropské unie. U nás není situace také jasná. Nedávné rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci nicméně ukazuje trošku více. Momentálně zákon na Uber pohlíží tak, že ten neposkytuje taxislužbu, ale jiné služby v oblasti dopravy. Stejná situace se odehrává například na Slovensku, kde Krajský soud v Bratislavě potvrdil, že Uber nenabízí taxislužbu.

Kanceláře UBER

Vyjádření tiskové mluvčí Uberu k dnešnímu rozhodnutí soudu pak mluví jasně: „Ve většině zemí EU již dnes fungujeme v souladu s místními zákony jako regulovaná dopravní společnost, rozhodnutím se tedy podmínky nemění. Miliony Evropanů přitom ale stále nemohou používat aplikace, jako je naše. Jak potvrdil náš nový generální ředitel, služby jako Uber je vhodné regulovat. Proto dál spolupracujeme s městy, aby spolehlivé svezení na jedno kliknutí bylo dostupné opravdu každému.“

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze