Trh s novými vozy se mění. Elektrické vozy zlevňují, spalovací zdražují

Trh s novými vozy se mění. Elektrické vozy zlevňují, spalovací zdražují
Fotografie: lexus.com
  • Postupem času se elektromobily stanou levnějšími
  • Nárůst ceny u spalovacích aut má činit až 70 tisíc Kč
  • Za vše mohou opatření Evropské komise

Možná by to řekl jen málokdo, ale je to tady. Elektromobily se dočkají zlevnění, které může znevýhodnit klasická auta se spalovacím motorem. Právě ta totiž výrazně podraží, a to konkrétně až o 70 tisíc Kč. Třeba tuzemská Škoda Auto od dubna celoplošně zvýšila ceny svých vozů, za což si odnesla nemalou kritiku ze strany zákazníků. Třeba novou generaci Octavie tak pořídíte o 36 % dráž než jejího předchůdce.

Hodně záleží na vývoji kurzu koruny, který zdražuje dovoz. U automobilů s konvenčním pohonem mají výrazný vliv na cenu také různá opatření Evropské komise. Ta už pár let hraje hru zvanou emise CO2, kdy s každým dalším rokem požaduje neustálé snižování hodnot ze strany automobilek. A právě zde se obrací karta ve prospěch elektroaut a hybridů. Vozy s konvenčními pohony zdražují z důvodu emisních limitů. Ty lze splnit buď elektrifikací pohonných jednotek, nebo čím dál nákladnějším vývojem úsporných motorů.

Dalším možným krokem je postupné snižování cen elektrifikovaných vozidel, jakmile se vyřeší aktuální nedostatek dostupných baterií. Cena tradičních aut se zvýší podle kvalifikovaného odhadu o tři až čtyři procenta, což v reálu znamená zdražení o padesát až sedmdesát tisíc korun na jedno vozidlo. A jelikož aktuálně zde pořád máme pandemii koronaviru, je jasné, že mnozí zájemci o nové auto vyčkávají na finální nabídky výrobců a svůj plán nakoupit nové vozidlo na čas odložili. Jenže právě to je brzdou ekonomiky, která se musí hýbat.

Trendem se tak stanou menší městské automobily. Snad každý velký výrobce má nejméně jedno takové auto ve své nabídce. Jenže tyto levné vozy v důsledku ceny nemají příliš dobré hodnoty emisí CO2, což se zpětně opět projeví na jejich ceně. Ve výsledku tak vlastně nastane pro některé neřešitelná otázka. Koupit drahé spalovací auto, nebo ekologicky úspornější a jen o něco dražší elektroauto/hybrid?

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze