Tesla Model 3 Highland na dálnici. Kolik ujede reálně kilometrů?
test

Tesla Model 3 Highland na dálnici. Kolik ujede reálně kilometrů?

Test dálničního dojezdu + video
9

U nové Tesly Model 3 po faceliftu (Highland) jsme provedli opět náš standardní test dálničního dojezdu na trase Praha – Rozvadov a zpět. K testu jsme dostali model Standard Range, tedy s pohonem pouze zadní nápravy a menší LiFePo baterií s kapacitou 60 kWh (57,5 kWh). Jakou bude mít reálnou spotřebu a dojezd?

Model 3 jsme dostali obutý na stále ještě zimních pneumatikách a 18" aerodynamických kolech. Podmínky pro test měla Tesla naprosto ideální. Slunečno a průměrná teplota kolem 15 stupňů Celsia znamená, že se auto nenadřelo s oteplováním ani ochlazováním interiéru a naměřené hodnoty lze považovat za skoro nejlepší možné. Lepších hodnot bychom dosáhli jen s letními pneumatikami.

Tesla Model 3 Highland – test dojezdu

Tesla Model 3 (facelift 2023) Standard Range

Rozměry4 720 × 1 849 × 1 441 mm, 1 840 kg
Výkon208 kW
Baterie60 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd (WLTP)554 km

Před startem jsme auto nabili na 100 % opět na Hyperchargeru PRE u pražské Metropole Zličín. Tesla v navigaci odhadovala, že na Rozvadov dojedeme přesně s 50 % a zpět se 7 %. Ze zkušenosti s předchozími Teslami ale víme, že jejich odhad je oproti konkurenci relativně nepřesný a ve finále člověk dojíždí s výrazně vyšším počtem procent. Uvidíme.

Výrazně pohodlnější jízda

V průběhu dálniční jízdy oceňuji výrazně vylepšené vlastnosti faceliftovaného Modelu 3, který je podvozkově nesrovnatelný s původní verzí. Podvozek je komfortnější, kultivovanější, výrazně lépe žehlí nerovnosti a celé auto je také výrazně lépe odhlučněné. Dálniční jízda je tak s novým Modelem 3 skutečně pohodlným zážitkem. K tomu pomáhá také základní Autopilot, tedy asistent řízení. Oproti konkurenci bohužel nečte v Česku značky, člověk tak musí být víc ve střehu. Také se odpojuje, jakmile přejíždíte s blinkrem z pruhu do pruhu a musí jej znovu aktivovat. Za lepší Autopilot, který zvládne samočinné přejíždění z pruhu do pruhu bez odpojování, je nutné si připlatit 100 tisíc korun.

Udržuji 132 km/h, což dle GPS znamená rovných 130 km/h, pokud mě tedy provoz nezbrzdí. V interiéru mám klimatizaci nastavenou na standardní teplotu 21,5 stupně Celsia. V průběhu jízdy oceňuji v infotainmentu skvělou obrazovku o efektivitě. Ta mimo jiné říká, že jedu výrazně úsporněji, než byl odhad Tesly, což je zvláštní, protože mám aktivního asistenta řízení a jedu na hranici rychlostních limitů. Na Rozvadov tak přijíždím s 59 % baterie a se spotřebou 16,7 kWh na 100 km, což jsou špičkové hodnoty. Tesla zároveň ukazuje, že jsem spotřeboval o 7 % méně energie oproti očekávání.

Tesle Model 3 po faceliftu to skutečně sluší

Po otočce na Rozvadově Tesla skokově přepočítává dojezd do cíle v Praze (je zvláštní, že takto nárazově a nepřepočítává to průběžně) a ukazuje, že do Prahy dojedu až s 19 %. Proto se ještě na D5 otáčím a najíždím dalších necelých 30 kilometrů po dálnici, abych do Prahy dojel maximálně s 10 %. Cestou zpět již jedu téměř přesně podle odhadu Tesly, která predikuje dojezd do cíle s 10 %.

Nakonec jsem těsně před Prahou z dálnice musel sjet a objet zácpu, což samozřejmě dojezd zvýšilo a spotřebu snížilo, ale i takové situace nás na dálnici potkávají. Každopádně zpět do Prahy jsem dorazil se zbývajícími 10 % v baterii po 320 kilometrech. Tesla ukazovala spotřebu 16,1 kWh na 100 km, což naprosto přesně odpovídá i výpočtu zbývající baterie. Zatímco dříve byly Tesly známé tím, že se spotřebou lhaly a ukazovaly nižší spotřebu, než byla realita, nyní to již, zdá se skutečně přesně odpovídá, což je jistě dobrá zpráva.

Celý průběh cesty, spotřeba a další informace obrazem

Než jsem sjel z dálnice, měl jsem průměrnou spotřebu 16,5 kWh na 100 km a celkově to znamená reálný dojezd necelých 350 dálničních kilometrů v ideálních podmínkách. To je vzhledem k velikosti baterie velmi dobrá hodnota. A zároveň výrazně lepší údaj, než kterých jsme dosáhli za podobných podmínek s původními verzemi Tesly Model 3 Long Range (který reálně vykázala 19 kWh na 100 km) i Performance (20,1 kWh na 100 km). To by značilo, že Tesla s faceliftem výrazně zapracovala na efektivitě motorů.

Konkurence dohání, ale Tesla je stále nejlepší

Jak si ale Tesla Model 3 stojí ve srovnání s podobnou konkurencí? Podle všeho si Tesla zachovává mírný náskok co do efektivity. Například Volkswagen ID.3 vykazoval při vyšší vnější teplotě a na stejné trase spotřebu 18,1 kWh na 100 km, nicméně ještě se starým motorem. S novějším a výrazně efektivnějším AP550 by se Tesle zřejmě přiblížil. Vyšší spotřebu vykázal také Hyundai Ioniq 6, konkrétně 18,2 kWh na 100 km, ten však měl nevýhodu ve výrazně nižší teplotě. Při stejných podmínkách by zřejmě vykázal spotřebu někde mezi 17 až 18 kWh na 100 km. I když se tedy náskok Tesly zmenšuje a konkurence ji rychle dohání, stále si udržuje náskok v efektivitě minimálně ve výši 1 kWh/100 km na dálnici.

Foto: Martin Pultzner, fdrive.cz

Diskuze ke článku
Tomáš Hruška
Tomáš Hruška
No takový dost neúplný test. Kolik jste musel na konci nabít KWh do 100 %???
To je to hlavní - skutečná spotřeba, včetně ztrát z nabíjení?
Nějaká data na displeji, které tam diktuje Musk vůbec nic neznamenají.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze