Ostřejší ID.7 GTX vykouzlí i úsměv na tváři
test

Ostřejší ID.7 GTX vykouzlí i úsměv na tváři

První dojmy a video

Volkswagen zkompletoval řadu ID.7, která dostala nejvýkonnější variantu s typickým označením GTX. To značí nejen pohon všech kol, ale i výkon 250 KW, odlišný sportovnější vzhled a také lepší základní výbavu. Nejvýkonnější ID.7 jsem měl možnost projet ve Švédsku a odpovědět na zásadní otázku: „Jak moc je vlastně sportovní?“

Volkswagen rozšířil vloni svoji čistě elektrickou řadu ID. o manažerský (rodinný, chcete-li) model ID.7, který má být elektrickou alternativou k oblíbenému Passatu a Arteonu, přičemž druhý jmenovaný už letos ve výrobě skončí. Pětimetrová ID.7, kterou jsme měli již několikrát v redakci, zaujme hlavně velmi pohodlným podvozkem, prostorným a praktickým interiérem, vylepšeným infotainmentem, slušnou efektivitou i dlouhým dojezdem. Povedený liftback následně dostal také verzi Tourer, která uspokojí všechny, kteří prahnou po praktičtějším kombíku.

Volkswagen ID.7 GTX – jízdní dojmy

ID.7 je postavena na vylepšené platformě MEB, na které stojí i sesterské modely ID.3, ID.4 a ID.5 a odstartovala verzí Pro s baterií se stejnou využitelnou kapacitou baterie 77 kWh jako ostatní modely. Díky bezmála pětimetrovému rozvoru zde je ale prostor pro větší variantu baterie s využitelnou kapacitou 86 kWh, která v nové verzi Pro S nabízí dojezd přes 700 kilometrů. Tuto verzi jsem měl možnost ve Švédsku také projekt a dojel jsem s úžasnou spotřebou pod 12 kWh/100 km a reálným dojezdem bezmála 750 kilometrů. Jde však také o zadokolku.

Volkswagen ID.7

Kdo však chce pohon všech čtyř kol, má u ID.7 konečně možnost si i takovou pořídit, a to rovnou ve vrcholné verzi GTX s výkonem 250 kW. Volkswagen zatím nenabízí méně výkonnou čtyřkolku a je otázka, zda někdy bude.

Volkswagen ID.7 GTX

Rozměry4 961 × 1 520 × 1 862 mm, 2 253 kg
Výkon250 kW
Baterie91 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd595 km (WLTP)

Poznáte ji na první pohled

Jak je u verze GTX zvykem, snaží se ji Volkswagen na první pohled odlišit od ostatních verzí. A nejinak je tomu zde. Přední nárazník s motivem včelí plástve, ostřeji řezaná doplňková LED světla v nárazníku nebo černé lakování spodní části karoserie – to jsou jasné poznávací znaky GTX. Už v sériové výbavě se navíc nachází LED Matrix IQ.Light světla a vrcholnou edici prozradí i všudypřítomné nápisy GTX plus černá střech včetně krajních střešních oblouků, které se pnou mezi střešními sloupky A a D a u ostatních modelů jsou odlišeny světlou barvou. Ostřeji řezaný je také zadní difuzor a GTX bude mít jako vůbec první Volkswagen sériově osvětlené přední i zadní logo.

ID.7 GTX ve verzi liftback

Pro řadu GTX bude k dispozici nový metalický lak v odstínu „Červená Kings“. Tato červená barva připomíná lak Golfu GTI, protože byla nově namíchána právě se záměrem přiblížit se klasickému nemetalickému laku v odstínu „Červená Tornado“ dodávanému pro ikonický sportovní model. Ale kdo červené neholduje, nemusí si zoufat, GTX půjde pořídit i v dalších čtyřech různých barvách včetněnemetalické šedé Moonstone.

Verzi GTX dostal i praktičtější kombík Tourer

Typické červené GTX prvky se pochopitelně dostaly i do interiéru. Ať už je to červená linka táhnoucí se po měkčené přístrojové desce, červené prošívání volantu s červenou vsadkou a GTX logem nebo speciální GTX sportovní sedadla, která musím pochválit za solidní boční vedení na sedáku i u beder. Ve vyšší verzi nabídnou i masáž a odvětrávání.

Nejen vyšší výkon, ale i vylepšený podvozek

Nejvyšší verze GTX jako jediná disponuje pohonem všech čtyř kol 4Motion, který je tvořen dvojicí elektromotorů. Na zadní nápravě máme stejný motor, který známe už z modelů Pro a Pro S, tedy synchronní s permanentními magnety, označením APP550 a výkonem 210 kW. Tomu sekunduje přední asynchronní motor AKA150 s výkonem 80 kW. Celkový systémový výkon tak činí 250 kW. Mimochodem, s tímto výkonem je ID.7 GTX Tourer nejvýkonnějším kombíkem v historii značky a ID.7 ve verzi liftback je také nejvýkonnějším sedanem v nabídce Volkswagenu.

Volkswagen ID.7

Pod podlahou je, stejně jako u verze Pro S, větší baterie s 13 moduly a využitelnou kapacitou 86 kWh, kterou lze nabíjet výkonem až 200 kW. WLTP dojezd je u verze GTX zhruba o 100 kilometrů kratší než u zadokolky Pro S se stejnou baterií a výkonem 210 kW. Liftback ve verzi GTX disponuje WLTP dojezdem 595 km (zatímco verze Pro S 710 km) a verze ID.7 GTX Tourer pak dojezdem 584 kilometrů (zatímco verze Pro S 690 km). Je dobré si tedy pečlivě rozmyslet, zda čtyřkolku skutečně potřebujete, rozdíl v dojezdu je totiž nemalý.

Volkswagen ID.7

Podvozek pak je vybaven silnějšími příčnými zkrutnými stabilizátory a na přání je upravená i adaptivní regulace podvozku DCC. Dost už ale teorie, pojďme jezdit.

Sportovní není, úsměv ale vyloudit dokáže

Nasedám a znovu si pochvaluji povedené ergonomické sedačky se slušným bočním vedením. Interiér mi prosvětluje panoramatické sklo s elektrochromatickým zatmavením, oceňuji také velký head-up displej s rozšířenou realitou a 15" displej infotainmentu, kde mi mimochodem běží už ID Software 5.0, který je rychlý a díky obchodu s aplikacemi nechybí nově například Spotify, AirConsole Games nebo relaxační aplikace. Ale GTX není o relaxaci, pojďme vyzkoušet, jak jezdí.

Dynamické řízení podvozku DCC a také nové AirConsole Games

Vyjíždím a oceňuji tichý chod a výborné odhlučnění. Podvozek zůstal stále velmi komfortně naladěn a ani ve verzi GTX neztratil nic ze své ladné a houpavé jízdy, což je skvělé. Přepínám ale na režim Sport, díky příplatkovému DCC je pak cítit odlišné naladění auta, ID.7 je ale i v tomto režimu velmi komfortní. Vjíždím na okresky a zkouším maximální dynamiku. Auto jde hezky za plynem a chválím okamžité reakce na pokyny pedálu, velmi ochotné zrychlování a kultivované chování v zatáčkách, kde je auto i na limitu velmi čitelné. Nenaklání se, je stabilní a ostré průjezdy vlásenkami jsou radostí, nicméně je prostě znát, že jde o pětimetrové auto s hmotností přes 2 tuny. Právě v těchto situacích je skvělé aktivní řízení výkonu a rekuperace pro každé kolo zvlášť, kdy auto přibrzďuje fyzickými brzdami jednotlivá kola pro ideální průjezd zatáčkou.

Volkswagen ID.7

Vyzkoušel jsem pochopitelně také zrychlení z 0–100 km/h. Volkswagen deklaruje 5,4 vteřiny a stejného času se mi v praxi podařilo i dosáhnout. I přes odznak GTX bych ale novinku neoznačil jako sportovní. V kontextu elektromobility, kdy ostré verze modelů mají klidně i o 150 kW více, je ID.7 GTX spíš výkonněji naladěnou čtyřkolkou než pravým sportovním modelem. Autem, které nabídne vyvážený jízdní zážitek, komfortní jízdu, ale ve sportovním módu i solidní odpich, dynamiku a jisté řízení pro ostřejší průjezdy zatáčkami. A tak to podle mě Volkswagen i zamýšlel.

Volkswagen ID.7

Při dynamické jízdě na okreskách jsem se s verzí liftback dostal na spotřebu 22 kWh/100 km, což je stále velmi slušné. Mírná jízda po okreskách pak znamenala necelých 15 kWh/100 km, tedy dojezd 581 kilometrů, a bez problémů jsem tak téměř dosáhnul deklarovaného WLTP dojezdu. Nicméně se stejným stylem jízdy jsem se u Pro S dostal i pod 12 kWh/100 km, takže rozdíl ve spotřeba a v dojezdu tu je.

Volkswagen ID.7 Tourer

Pohodlný a nově se sportovním nádechem

ID.7 je manažerský i praktický rodinný model, který ve verzi GTX získává jak praktický pohon všech čtyř kol, tak atraktivní sportovnější zevnějšek doplněný dynamičtějším naladěním. GTX ale znamená mírně sportovnější a dynamičtější schopnosti a nečekejte brutální výkon či surový materiál pro řádění na okruzích. ID.7 GTX k tomu stvořen nebyl. Ale kdo očekává pohodlný a praktický elektromobil pro business i rodinu, který se ale nebojí ostřejší jízdy a dokáže majiteli vyloudit úsměv na rtech, pak je verze GTX přesně pro vás.

A pokud byste o novou ID.7 GTX měli zájem, můžete si ji objednat i v Česku. Verze liftback vyjde na 1 845 900 Kč, což je příplatek zhruba 250 tisíc Kč oproti verzi Pro S, nicméně GTX má v základu mnohem lepší výbavu. Kombík Tourer ve verzi GTX pak vyjde na 1 865 900 Kč. Příplatek oproti liftbacku je tak zanedbatelných 20 tisíc Kč.

Technické parametry Volkswagen ID.7 GTX

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 961 × 1 520 × 1 862 mm, 2 253 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon250 kW, 340 koní, točivý moment: 560 Nm
Baterie91 kWh (86 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 200 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,2 kWh / 100 km, dojezd: 595 km
Cena od1 845 900 Kč

Foto: Martin Pultzner, fdrive.cz

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze